Începând cu luna februarie, polițiștii din România au primit o creștere salarială în funcție de grad, ajungând la sume cuprinse între 180 și 450 de lei.

Cu toate acestea, agenții sunt încă nemulțumiți, considerând că această majorare a fost mult întârziată și nu acoperă nici măcar rata inflației.  

Salariile de grad sunt mici fiindcă sunt completate cu alte sporuri precum salariul de funcție, sporul de pericol deosebit, sporul de misiune permanentă, sporul de confidențialitate sau compensația de chirie. 

Polițiștii, nemulțumiți de salarii

Polițiștii consideră că statul îi tratează nedrept și că aceștia câștigă mult mai puțin decât ar câștiga în alte domenii, cum ar fi construcțiile. În plus, ei trebuie să suporte diferența de chirie din propriul buzunar, deoarece statul le decontează doar o mică parte din costuri. Această situație îi îngrijorează pe specialiști care se tem că în viitor vor fi mai multe locuri decât candidați la admiterea în școlile de agenți de poliție, ceea ce poate avea un impact negativ asupra serviciilor de securitate din România. 

Codul Rutier 2023, modificat oficial! Toți șoferii trebuie să cunoască noile reguli: Sancțiunile sunt drastice

Salariile variază în funcție de poziția pe care o ocupă fiecare polițist. Ofițerii cu funcții de comandă au salarii între 6.255 și 11.270 de lei, în timp ce ofițerii care nu au funcții de comandă, au salarii între 4.115 și 7.663 de lei. Subofițerii cu funcții de comandă au venituri de 3.809 lei, iar agenții de poliție fără funcții de comandă câștigă între 1.520 și 4.564 de lei. 

Cât câștigă un polițist în România

În general, polițiștii sunt nemulțumiți de nivelul salariilor și de condițiile de muncă, iar acestea pot afecta încrederea publicului în autoritățile de securitate și poate duce la un număr insuficient de candidați pentru a acoperi nevoile din acest domeniu.  

Această situație poate fi rezolvată prin creșterea salariilor și a condițiilor de muncă, astfel încât să atragă mai mulți candidați competenți și să mențină calitatea serviciilor oferite de autoritățile de securitate din România.