Reclamă

De-a lungul timpului, subiectul care a stârnit o mulțime de controverse în rândul populației, a fost despre salariile preoților. Mulți cetățeni s-au declarat total nemulțumiți de faptul că reprezentanții bisericilor ar fi plătiți de stat sau că salariile lor nu ar fi impozitate. 

A sosit momentul să afli care este adevărul despre veniturile acestora. Dar și despre criteriile după care aceștia își încasează salariile. Cert este că un preot își primește salariul în funcție de vechime sau nivelul de pregătire pe care îl au.

Așadar, grupul clerical nu are un salariu fix și diferă în funcție de studii sau de poziția pe care o ocupă în bisericile ortodoxe. În plus, spre deosebire de alte state din Europa, țara noastră alocă fonduri importante pentru preoți, aparținând cultelor religioase, potrivit money.ro.

Cât câștigă un preot lunar

Se pare că veniturile reprezentanților bisericii variază în funcție de vechime sau nivelul de pregătire pe care îl dețin. Așadar, un preot care este debutant, primește un salariu net sub 2.000 de lei. Un preot care are vechime poate trece lejer de această sumă lunară. În plus, conform money.ro, sumele adunate la diverse sărbători sau banii din donațiile pentru slujbe sunt împărțite între preoții din respectiva parohie. Pe lângă aceste lucruri, un plus financiar îl constituie și alte funcții. Cum ar fi funcțiile din interiorul Bisericii. Acestea îi pot aduce personalului clerical un venit în plus.

În acest sens, un episcop poate încasa în jurul a 5.000 de lei lunar. Un mitropolit ajunge la 7.500 de lei, iar patriarhul ajunge să încaseze undeva la peste 8.000 de lei pe lună. Până în anul curent, un preot care este la început de drum dar are studii superioare, va încasa un salariu de 3.700 de lei brut. Un preot cu gradul II dar și cu studii va putea câștiga 3.900 de lei, iar un preot definitiv cu studii superioare medii va primi undeva la 3.650 de lei brut pe lună.

Ce salarii au preoții din România. Suma la care nimeni nu s-a gândit până acum
pixabay.com

Reclamă

Share.

Scopul ei este să profeseze în domeniul presei pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a pune în practică tot ce a învățat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Curiozitatea, pasiunea de a scrie, dorința de a fi de folos, curajul, dispoziția de a fi conectată mereu la actualitate au determinat-o să își aleagă acest drum. Iși dorește să se promoveze, să se reinventeze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro