Reclamă

Cântărea 46.000 de tone și, totuși, plutea pe apă. La 240 de metri lungime și 50 de metri înălțime, Titanicul a fost o atracție de neratat. Compania care l-a construit și-a dorit cel mai mare vapor cu tehnologie de ultimă generație și orice lux imaginabil. Nu a dezamăgit.

Când Titanicul a părăsit Anglia pe 10 aprilie 1912, începând o călătorie care s-ar fi întins de-a lungul Atlanticului, mulți au privit cum figura imensă a unui vapor, aparent perfect, a dispărut în zare. Nimeni nu se aștepta să se scufunde, patru zile mai târziu.

Titanicul a fost o creație marca White Star Line, o companie ce construia vapoare aflată în competiție directă cu alte companii de la vremea aceea. Pentru a nu fi eclipsată de concurentă, White Star Line și-a propus să facă nu unul, ci trei vase de pasageri care să le depășească pe toate celălalt în mărime și lux. Acestea erau Titanic, Olimpic și Britannic.

Ambiția White Star Line de a construi unele dintre cele mai mare vase a venit la pachet și cu anumite dezavantaje. Proiectat pe hârtie să aibă materiale de înaltă calitate, stocurile au fost insuficiente, așa că s-a cerut înlocuirea lor cu altele de slabă calitate. Tocmai de aceea, mulți cred că Titanicul a fost sortit scufundării încă de la început.

Ce s-a întâmplat, în realitate, cu cadavrele de pe vasul Titanic
Artnet News

Visul celor de pe Titanic s-a transformat în coșmar

Lipsa de ajutor și numărul mic de bărci de salvare au dus la o pierdere imensă de vieți. În panică și haos, bărcile disponibile au fost folosite greșit, lăsând 400 de locuri goale și peste 1500 de oameni naufragiați. În timp ce partea din față a navei se scufunda, partea din spate se ridica.

Presiunea a făcut ca vasul să se rupă la jumătate, trimițând partea din față în adâncurile Oceanului. Până la 2:20 dimineața, pe 15 aprilie 1912, ceea ce rămăsese din Titanic a dispărut cu totul. Cei 710 supraviețuitori au fost salvați de un vas care a răspuns semnalului de pericol al Titanicului.

În ciuda celor mai mari eforturi, unii dintre cei salvați au murit mai târziu și au fost îngropați pe mare. În total, peste 1.500 de pasageri au murit, adăugând la tragedie faptul că din cei ce au pierit, doar 340 au fost găsiți.

Există dovezi că după scufundarea Titanicului, o furtună mare a măturat zona, împrăștiind corpurile în voia valurilor, chiar până la 80 de kilometri. Tocmai de aceea, până să ajungă vasele după cadavre, recuperarea multora a fost imposibilă.


Reclamă

Share.

27 de ani, absolventă a Facultății de Sociologie și a Facultății de Drept din cadrul Universității „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Lucrează în presă de aproape 3 ani și este responsabilă de materialele publicate pe zutv.ro. Este pasionată de social media și nu îi este străin niciun tool de promovare online.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro