Ne aflăm în Postul Paștelui, pe care credincioșii îl respectă cu discreție și nu se abat de la anumite reguli. Durează 40 de zile, perioadă de timp în care oamenii sunt atenți la pregătirea fizică și spirituală pentru a întâmpina Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.
Există anumite reguli impuse de Biserică, ce trebuiesc respectate în mai multe contexte din perioada Postului. Iată ce nu trebuie să faci atunci când vine vorba de o înmormântare. În această perioadă, nu se vor desfășura precum în zilele normale.
Reguli aplicate la înmormântările din Postul Paștelui, pe care credincioșii trebuie să le știe și să le respecte
Una dintre cele mai importante reguli de urmat la o înmormântare din Postul Paștelui este meniul care va fi servit celor ce au condus pe ultimul drum persoana decedată. Pentru că este post, alimentele de origine animală nu pot fi incluse în meniu. Bucătarii vor alege preparate care nu conțin carne, ouă și lapte.
La meniul servit în Postul Paștelui, creștinii vor primi pachete cu o sticlă de vin, colaci și colivă, iar mâncarea servită trebuie să fie neapărat de porc.
Slujba de înmormântare de la Biserică se va desfășura altfel în cazul persoanelor care au murit în post. Pe lânga slujba obișnuită de înmormântare, preoții fac și veșnica pomenire. Pentru cei care se sting din viață în perioada din Săptămâna Mare sau Luminată, preoții vor face o rânduială mai specială.
În slujba de pomenire, preoții spun și un canon pascal. Acesta înseamnă că îl laudă pe Iisus Hristos. Citirea apostolului zilei sau rugăciunile zilei sunt și ele incluse în slujbă.
Rugăciunea care trebuie rostită în Postul Paștelui, în fiecare zi
Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, slugă Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi că să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin.