Reclamă

Adrian Marinescu este directorul medical al Institutului Național „Matei Balș” din Capitală. Acesta a vorbit despre efectele pe termen lung pe care le pot avea persoanele care s-au infectat cu coronavirus de la începutul pandemiei și până în prezent. 

Problemele sunt numeroase, astfel că, pe lângă cele pulmonare, pot să apară pierderi de memorie, dermatologice sau endocrine. În momentul de față, nu mai reprezintă o problemă numărul de pacienți infectați, ci cei pe o durată lungă de timp. Ei pot rămâne cu sechele permanente, care îi vor afecta și mai mult în viitor.

Urmările infectării cu coronavirus se vor simți pe viață

La ceva timp după infectare și vindecare, se va putea observa că persoanele care au avut Sars-Cov-2 suferă mai multe modificări ale organismului. Cele mai multe afecțiuni rămase în urma coronavirus vor putea fi vindecate, dar nu întotdeauna.

„La pacienţii care au făcut o formă moderată sau ușoară apar oboseala îndelungată, tuse care nu cedează, gustul și mirosul alterate. În schimb, cei care au supraviețuit Terapiei Intensive se confruntă cu afectări puternice și multiple de organe. Sunt cei care au trecut cu bine de Terapie Intensivă. Teoretic au trecut de faza acută, dar au avut speranță foarte mică de viață. S-au prăpădit în următoarele două-trei luni și am tot avut astfel de cazuri. În momentul în care au trecut printr-o formă severă a bolii, sechelele care au apărut și au rămas. Ulterior au mers și către decese. Părerea mea este că oamenii care au avut forme severe vor rămâne toată viața cu probleme de tip insuficiență respiratorie cronică.”, a spus Adrian Marinescu într-un interviu pentru Libertatea.

Sursa foto: Social media

Medicul a anunțat că virusul a migrat către varianta Omicron, care este mult mai transmisibilă, dar are forme mai ușoare, față de Delta. Omicronul afectează persoanele care au un sistem imunitar slăbit. Se crează probleme la nivelul tractului respirator superior și coboară, în cazuri rare, către plămâni.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro