Mai sunt doar câteva zile până în luna decembrie, iar sărbătorile de iarnă ne bat la ușă. Mulți români deja au cumpărat podoabele pentru pomul de Crăciun, iar goana după brazi a început. Cei care își doresc ca în acest an casa să le fie plină de miros de brad, trebuie să bage mâna în buzunar. Cât costă un brad de Crăciun?
Chiar dacă în ultima perioadă toate lucrurile s-au scumpit, se pare că brazii fac o excepție. Prețul din acest an pentru brazii de Crăciun este similar cu cel de anul trecut. Potrivit şefului în cadrul Direcţiei Comerciale a Romsilva românii pot răsufla ușurați pentru că se vor bucura de același preț. Astfel, doritorii pot alege între brazi ce pleacă de la un preț de 15 lei și ajung până la 120 de lei.
„Prețul pleacă de la 15 lei, inclusiv TVA, la specia molid, cu dimensiunea de 0,7 şi un metru, iar cei care ajung la înălţimea de 3 metri sunt la 25 de lei. În timp ce pentru specia brad, preţul este între 25 şi 35 de lei”, a declarat Bogdan Boghian, şef în cadrul Direcţiei Comerciale a Romsilva.
Atenție însă, aceste prețuri sunt valabile pentru brazii achiziționați direct de la locurile de recoltare. Cei care vor alege să cumpere brazii din piețe trebuie să știe că prețul va crește. Astfel, la valoare de bază se adaugă costurile de transport, manipulare şi depozitare, etc. Așadar, prețul brazilor din piețe va începe de la 45 de lei și va urca până la 250, în funcție de dimensiuni.
Brazii în ghiveci, alegerea ideală
În ultimii ani românilor a început să le pese mai mult de natură, așa că mulți aleg pentru Crăciun un brad în ghiveci. Acesta este opțiunea ideală, mai ales că apoi coniferul se poate replanta. Însă această varianta este una mai costisitoare. Prețurile pleacă de la 100 de lei și ajung până la 250 de lei, la locurile de recoltare.
După ce sărbătorile au trecut, brazii din ghiveci se pot replanta. Aceștia au însă nevoie de un tratament special cât timp stau în casă.
„Ideal ar fi să nu îl ţinem într-un mediu intern cald o perioadă mai mare decât este cea specifică sărbătorilor de Crăciun. Nu trebuie aşezat lângă surse de căldură. Trebuie să aibă lumină şi pământul din ghiveci să fie păstrat reavăn. Nu neapărat umed. Dar datorită temperaturii din interior, apa din pământ se evaporă şi atunci trebuie să păstrăm această umiditate”, spune Florian Băncilă, inginer silvic.