Peștele este unul dintre cele mai hrănitoare și sănătoase alimente pe care mulți nutriționiști îl recomandă. Cu toate că este delicios și perfect pentru o masă alături de familie sau prieteni, există riscul de a-ți rămâne un os în gât. Acest lucru se întâmplă din cauza neatenției noastre.
Oricât de delicios este peștele, trebuie să fim mereu atenți în momentul în care îl vom consuma. Anumite specii au oasele micuțe și, de multe ori, pot părea insesizabile, până ajung în cavitatea bucală. Încercăm și înghițim și simțim ceva deranjant pe gât, care ne poate inflama. Într-un astfel ne moment, avem un os blocat în gât și trebuie să-l scoatem cât mai repede de acolo.
Medicul ORL Daniela Ionescu ne recomandă ce să facem în acest caz. Degeaba încercăm noi să-l scoatem singuri fiindcă nu vom reuși. Tot ceea ce vom face este chiar inflamarea țesuturilor și nu ne dorim acest lucru. Dacă nu suntem medici ca să știm ce proceduri să urmăm, ar trebuie să ajungem la spital.
Profesioniștii din domeniul medical sunt pregătiți pentru astfel de lucruri și vor gestiona situația foarte bine. Indiferent dacă tu ești panicat sau nu, totul se va rezolva cu bine. Dacă este un os mai mare, el va fi văzut și apoi scos, în timp ce unul mai mic se macerează singur și se elimină treptat.
„În primul rând, nu încerca să scoți osul de pește pentru că nu vei reuși. Vei face mai rău și îl vei împinge mai mult în țesuturi, iar dacă este un os foarte mic, va fi dificil, chiar imposibil să se găsească. Nu mânca nimic și mergi rapid la medic. De cele mai multe ori, osul de pește nu va pune probleme, chiar dacă este un os mic înfipt în țesuturi pe care medicul nu îl va găsi. Osul de pește se macerează și se elimină treptat. Dacă este un os foarte mare, atunci pot apărea probleme. În cazul unui os mare, medicul îl va vedea și îl va scoate.”