Știai că dacă ești plătitor de impozit pe profit și faci o serie de achiziții pe firmă, poți să plătești impozit mai puțin la stat? Această facilitate, așa cum tind mulți să o numească, poartă numele de scutirea de impozit a profitului reinvestit. Dar, atenție! Asta nu înseamnă că poți cumpăra chiar tot ce vrei: mașini, terenuri, iahturi etc.

Codul Fiscal prevede anumite categorii de bunuri pe care, dacă le cumperi, atunci când se calculează impozitul pe profit se consideră ca o facilitate fiscală și vei plăti un impozit pe profit mai mic.

În categoria activelor intră utilaje de producție, tot ce înseamnă utilaje pentru diverse industrii, e vorba de calculatoare, de laptopuri, de case de marcat, de tot felul de astfel de sisteme de facturare, e vorba despre licențe de diverse softuri.

Vești bune pentru entitățile plătitoare de impozit pe profit

Deci, chiar dacă sunteți o firmă mai mică, dacă sunteți plătitori de impozit pe profit și achiziționați un laptop, de pe orice platformă online sau de la un magazin, să zicem în valoare de 5.000 de lei, în momentul în care se închide calculul impozitului pe profit, vedem ce profit avem la sfârșitul anului, să zicem de 30.000 de lei.

Ce poți cumpăra pentru a scădea impozitul pe profit datorat. Facilitatea nu se aplică microîntreprinderilor și nici PFA-urilor

În mod normal, trebuie să plătim un impozit de 16% din acest profit, dar, pentru că am cumpărat acest laptop, din cei 30.000 de lei, se scade valoarea calculatorului. Deci, cât mai rămâne, profitul rămas, din acela se calculează impozitul de 16%. Cu alte cuvinte, 16% din cei 25.000 de lei.

Sunt câteva condiții suplimentare pe care contabili cu care lucrați la firma dumneavoastră ar trebui să le cunoască. Este o măsură de care plătitorii de impozit pe profit pot beneficia, nu microîntreprinderile și nici PFA. Deci, cine are o microîntreprindere și plătește impozit pe venit, nu poate aplica această facilitate, din păcate, doar entitățile plătitoare de impozit pe profit pot face asta.