De multe ori, cei aflați la început de drum se întreabă ce își pot cumpăra pe firmă. Ei bine, nu sunt prea multe lucruri, însă, sunt câteva detalii pe care orice persoană novice în alte antreprenoriatului trebuie să le știe.
Primul aspect și poate cel mai important este să știți că în legislația fiscală nu există o listă anume care să cuprindă anumite categorii de bunuri sau servicii pe care ai voie să le cumperi. În schimb, există o regulă esențială și anume, toate societățile și pot cumpăra orice ține de domeniul lor de activitate.
Toate achizițiile efectuate în scopul desfășurării activității sunt considerate cheltuieli deductibile și acceptate și de către organul fiscal. De exemplu, dacă aveți o firmă de contabilitate nu puteți să mergeți să vă cumpărați o barcă pe firmă, niște perechi de schiuri, diverse produse de fitness, gantere, bandă de alergat.
Puteți cumpăra tot ce ține de domeniul de activitate al firmei pe care o aveți
Evident, toate astea din cauza faptului că obiectul de activitate constă în prestarea de servicii contabile. Dacă ați avea o sală de fitness, ați putea cumpăra aparate de fitness. Dacă ați avea o firmă care închiriază bărcuțe, ați putea cumpăra bărcuțe și tot ce înseamnă acest domeniu de activitate.
Trebuie clarificat de la bun început faptul că nu trebuie să vă așteptați de la contabilii voștri să vi se dea o listă anume cu ceea ce aveți voie să cumpărați. Dumneavoastră trebuie să apelați la raționamentul profesional și tot ce ține de obiectul de activitate al firmei pe care o aveți, aveți voie să cumpărați pe firmă.
A cumpăra bunuri pe care apoi le folosiți în scop personal, scrie foarte clar în Codul Fiscal, aceste sume în cazul unui control fiscal vor fi impozitate ca venituri din alte surse, adică vi se va lua un impozit de 10%, dacă ar fi să se aplice legislația.
În practică, nu toți inspectorii fiscali țin cont de această prevedere și, ori le consideră nedeductibile și atât, ori le consideră ca fiind niște dividende ridicate din firmă