Reclamă

În contextul războiului din Ucraina, apar noi informații despre o eventuală încoporare a bărbaților români, în cazul în care războiul început de Vladimir Putin și armata sa se complică.

Autoritățile din România urmează să adopte un proiect de lege în care să se specifice clar cine este obligat să se înroleze, dacă, în cel mai negru scenariu, Rusia va invada România. Însă informațiile nu sunt clare și nu se știe cu exactitate care sunt bărbații vizați.

Ce pot păți românii care refuză să se ducă la război. Riscă ani grei de închisoare

Totuși, chiar dacă nu se știe cum o să se facă înrolarea în caz de război cu Rusia, refuzul este foarte bine definit în codul penal. Cei care se abat de reguli pot fi aspru pedepsiți.

Legislația din România prevede pedeapsa cu închisoarea pentru cei care refuză să se supună unui ordin de încorporare venit de la o autoritate militară.

Potrivit Codului Penal din 2009, refuzul unei persoane de a fi încorporată în armată, în cazul solicitărilor în scris formulate de autorități, este considerat infracțiune.

„Fapta persoanei care, în timp de război sau pe durata stării de asediu, îşi provoacă vătămări integrității corporale sau sănătății, simulează o boală sau o infirmitate, folosește înscrisuri false sau orice alte mijloace, în scopul de a se sustrage de la serviciul militar, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7ani”, se arată în Codul Penal.

Ce pot păți românii care refuză să se ducă la război. Riscă ani grei de închisoare
Pixabay

Cum poți să te înrolezi în armată

Dar, dacă cineva își dorește să se înroleze în armată o pot face doar în bază de voluntariat. Doar în caz de război, de stare de mobilizare, și stare de asediu, armata devine obligatorie pentru bărbați.

Potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr 312/28.04.2014, în baza legii stării de asediu din 2006, pot fi încorporați în caz de război tinerii români cu vârste între 20 și 35 de ani, cu condiția să fie evaluați de medicul de familie.

Modelul de certificat medical este publicat în Monitorul Oficial și, după ce este completat de medic, acesta trebuie depus de persoana în cauză la „comisia locală de recrutare-încorporare constituită pe timpul stării de asediu, al mobilizării și a stării de război”, scrie știrileprotv.ro.

 

 


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro