Reclamă

Cu toții am auzit zicala că ochii sunt „oglinda sufletului”, dar ar putea această idee să fie mai concretă decât am crezut?

Care este povestea reală din spatele culorii ochilor tăi și de unde a venit cu adevărat multitudinea de nuanțe aparent nesfârșite? Oricare ar fi răspunsul, un lucru este sigur, culoarea ochilor este cu totul unică, ca o amprentă. Adică, nimeni altcineva nu are exact aceeași culoare a ochilor ca tine. De fapt, unele studii recente arată că culoarea ochilor noștri este mult mai complexă decât am crezut cândva.

1.Ochii căprui au existat înaintea tuturor celorlalți

Ce poate spune culoarea ochilor tăi despre tine și strămoșii tăi
Pixabay

Oricât de ciudat ar suna, toți oamenii au avut doar ochi căprui la un moment dat în istorie. Apoi, într-o zi, a avut loc o mutație genetică în gena care determină culoarea ochilor. Această mutație a redus producția de melanină până la punctul în care nu a fost suficient să coloreze ochii maro – și așa au apărut pentru prima dată ochii albaștri.

Astăzi, maroul este încă cea mai răspândită culoare a ochilor din lume. Datorită nivelurilor mai mari de melanină, ochii căprui sunt mai rezistenți la unele tipuri de boli oculare. Ochii căprui deschis sunt cei mai des întâlniți în America, Asia de Vest și Europa, în timp ce ochii căprui închis se găsesc cel mai frecvent în Africa, Asia de Sud-Est și Asia de Est.

2.Toți oamenii cu ochi albaștri au un strămoș comun

O singură mutație a genelor care produc melanina ne-a oferit nenumărate variații de albastru, verde, gri și alune. În plus, această mutație genetică a fost legată de un strămoș comun. Oamenii de știință cred că acest strămoș a fost un european din regiunea Mării Negre, care probabil a trăit între 6.000 și 10.000 de ani în urmă.

Procentul de oameni cu ochi albaștri din Europa variază astăzi între 20% și 40%, în timp ce doar 8% până la 10% dintre oamenii din întreaga lume au ochi albaștri. Ochii albaștri sunt cei mai des întâlniți în Europa de Nord. Un procent relativ mare (27%) de oameni cu ochi albaștri din America se datorează parțial americanilor cu ascendență est-europeană, irlandeză și britanică.

3.Evoluția culorii ochilor corespunde migrațiilor strămoșilor noștri

Oamenii de știință susțin că evoluția culorii ochilor corespunde migrațiilor strămoșilor noștri de la climele mai calde la cele mai reci. Astăzi, cea mai mare varietate de culori de ochi poate fi găsită printre europeni. Variind de la albastru deschis la maro închis. Motivul pentru care ochii de culoare închisă sunt mai des întâlniți în climatele mai calde, cum ar fi Asia și Africa, este melanina. Care protejează ochii de soare și daune UV.

4.Mai puțin de 1% dintre oameni au ochi cenușii

Până de curând, se credea că o singură genă este responsabilă de culoarea ochilor noștri. Dar, după cum sa dovedit, există aproximativ 16 gene în joc atunci când se determină culoarea ochilor. Care pot produce câteva nuanțe rare și unice, cum ar fi gri. Deși ochii gri pot părea „albaștri” la prima vedere. Spre deosebire de ochii albaștri puri, ei tind să aibă pete de maro și auriu.

Mai puțin de 1% din populația lumii are ochi gri, ceea ce îi face una dintre cele mai puțin comune culori ale ochilor. Nuanțele ochilor gri pot varia de la verzui la albastru fumuriu până la maro-alun. Ceea ce depinde adesea de mediu, în special de iluminare. Ele sunt cele mai frecvente în Europa de Nord și de Est.

5.Verdele se găsește cel mai frecvent în Europa de Nord și Centrală

Cu doar 2% din populația lumii având ochi verzi, această culoare este cea mai puțin comună dintre culorile naturale ale ochilor. Deși ochii verzi pot apărea în mod natural la toate rasele, aproximativ 16% dintre persoanele cu ochi verzi sunt de origine germană și celtică. Pentru a fi mai precis, 86% dintre oamenii din Irlanda și Scoția au ochi verzi.

6.Culoarea ochilor chihlimbar este printre cele mai unice culori

Numiți adesea „ochi aurii”, ochii de chihlimbar aparțin familiei ochilor „caprui”. Dar au câteva caracteristici unice. Ceea ce îi diferențiază de grupul de alune și ochi căprui este faptul că nu conțin nuanțe maro, portocaliu sau verde. Spre deosebire de ochii alun care pot părea a avea note de culori diferite. Nuanța ochilor de chihlimbar este întotdeauna auriu clar. Persoanele cu ochi de culoarea chihlimbarului au adesea ascendență spaniolă. Sud-americană, sud-africană sau asiatică.

7.Mai puțin de 1% din populație au ochi de culori diferite

Culoarea ochilor umani poate apărea în variații fascinante. Inclusiv unele cazuri rare de persoane care au heterocromie, o afecțiune rară care afectează mai puțin de 1% din populație. Apare ca urmare a concentrației neuniforme a melaninei în ochi. Acest lucru poate face ca ochii să aibă culori parțial sau complet diferite. Există diferite cauze pentru această afecțiune, inclusiv genetice, unele sindroame rare sau leziuni fizice ale ochiului.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro