Traian Băsescu a fost o figură importantă în politica românească, ocupând numeroase funcții importante de-a lungul carierei sale.

El a început ca și comandant de navă în flota comercială, ulterior a devenit primar general al Capitalei. Cea mai importantă funcție a sa este aceea de președinte al României, pe care a ocupat-o din anul 2004 până în anul 2014. Iată ce pensie primește Traian Băsescu la cei 71 de ani pe care îi are. 

Într-un interviu acordat în urmă cu mai mulți ani, Traian Băsescu a vorbit despre inechitatea sistemului de pensii speciale din România. El a adus în discuție cazul torționarului Ioan Ficior, care primea o pensie mult mai mare decât cea pe care o primea fostul președinte. Băsescu a subliniat faptul că el a ieșit cu o pensie de doar 2.980 de lei pe lună, în timp ce Ficior primea 5.500 de lei pe lună, conform Cancan.ro.

Ioan Ficior, pensie de peste 5.000 de lei

În trecut, Ioan Ficior a fost comandantul lagărului comunist Periprava și a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru infracțiuni împotriva umanității. El a introdus și condus un regim de detenție abuziv și inuman asupra deținuților politici între 1958 și 1963, ceea ce a dus la moartea a 103 deținuți. Ioan Ficior a murit în septembrie 2018 la vârsta de 90 de ani. 

„Am ieșit cu pensie de 2.980 de lei, comandant de navă, fost ministru, fost primar general, fost președinte. Cu asta am ieșit, vă aduc fluturașul. Iar Ficior, cel care a murit, avea 5.500 de lei, pentru că e la pensii speciale. Deci, un fost președinte are o pensie mai mică decât… Dacă ai fost 10 ani președinte, vreo 10 prin guverne, 12 ani comandant de navă, ai 2.980, dacă ai fost torționar, ieși cu 5.500 de lei”, a mai spus Traian Băsescu.

Complet neașteptat! Ce pensie primește fostul președinte al României, Traian Băsescu
Social media

Ce pensie încasează Traian Băsescu

Băsescu a subliniat că sistemul de pensii speciale este inechitabil și că a existat o discrepanță clară în ceea ce privește pensiile lor. El a criticat guvernul pentru măririle pensiilor și salariilor. Băsescu susține că acestea au fost efectuate prin mutarea contribuțiilor, astfel încât nu au beneficiat de o creștere reală. 

Traian Băsescu a adăugat că, în ciuda faptului că a ocupat poziții importante în stat, el primește o pensie mult mai mică decât cei care nu au făcut nimic pentru țară. El a subliniat că pensia sa actuală este de 69.920 de lei pe an, adică 5.826 de lei pe lună.  

În prezent, Traian Băsescu  va rămâne cu pensia pe care o încasează de la Casa Națională de Pensii. Potrivit declarației de avere, aceasta se ridică la 69.920 de lei pe an.