Reclamă

O nouă lege urmează să fie promulgată în România. Se pare că cei care vor înjura partidele politice și respectiv oamenii politici, ar putea fi condamnați la închisoare. Pedeapsa se va aplica pentru orice fel de incitare la ură sau îndemn la violență. 

Dacă până acum aceste fapte puteau fi sancționate doar în teorie, acum vor fi și în practică. Această sancțiune se va aplica pentru orice tip de manifestare violentă la adresa persoanelor sau grupurilor pe criterii de sex, rasă sau chiar celor care aparțin de politică.

Sancțiunile care vor fi aplicate pentru cei care instigă la ură domeniul politic

În ultimul an au fost peste 175 de plângeri penale pentru aceste fapte, însă n-a fost nimeni condamnat la închisoare și nici n-a primit vreo amendă penală. Acest lucru s-a schimbat în prezent. Parlamentarii au schimbat legea și au introdus lista de criterii în baza cărora oamenii care se manifestă astfel vor fi sancționați penal. Pedeapsa constă în amenzi sau închisoare de la 6 luni până la 3 ani.

Ce au declarat deputații partidelor politice

„Sunt mândră că fac parte din așa zisa ciumă roșie. Atâta vreme cât aceste afirmații sunt făcute fără să incite la ură, nu e infracțiune. Când vine cineva la mine și mi spune că te omor pe tine și pe familia ta că ești PSD-istă, asta e incitarea la ură și e infracțiune.”, a declarat deputatul PSD, Laura Vicol.

 Ce pedeapsă poți să primești dacă înjuri partidele politice și oamenii politici. Se va aplica în România!
pixabay.com

„Sunteți pe cale să legiferați un delict de opinie. Practic orice critică mai substanțială pe care un jurnalist sau un cetățean obișnuit ar aduce-o unui partid sau unui politician, ar fi considerată infracțiune și pedepsită ca atare. Nesocotiți nu doar dreptul la liberă exprimare.”, a declarat Mihai Badea, deputat USR.

 „Orice critică care nu incită și nu generează un pericol imediat la adresa unei persoane sau a unei comunități, pe considerentul că persoana respectivă sau comunitatea face parte dintr-un grup pe un anumit criteriu, nu intră sub această incidență. Este libertate de exprimare, dar nu e un drept absolut, comportă responsabilități.”, a declarat Asztalos Csaba, președintele CNCD.


Reclamă

Share.

Scopul ei este să profeseze în domeniul presei pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a pune în practică tot ce a învățat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Curiozitatea, pasiunea de a scrie, dorința de a fi de folos, curajul, dispoziția de a fi conectată mereu la actualitate au determinat-o să își aleagă acest drum. Iși dorește să se promoveze, să se reinventeze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro