Mărțișorul este considerat simbolul primăverii, acest mic talisman fiind oferit femeilor în prima zi de primăvară, pe 1 martie. Vestitorul primăverii se poartă în piept toată luna martie. După ce se dă jos, se obișnuiește să fie agățat într-un pom înflorit.
Mărțișorul este o sărbătoare tradițională românească care prevestește sosirea primăverii.
Ce să nu faci de 1 martie pentru a nu avea ghinion
Ziua de 1 martie are o însemnătate deosebită. Această zi reprezintă prima zi de primăvară calendaristică, perioadă în care natura renaște și totul revine la viață. Mărțișorul este un obiect mic legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu.
În trecut, mărțișorul era legat la mâinile sau gâtul copiilor, pentru a le purta noroc pe tot parcursul anului, pentru a fi sănătoși și curați ca argintul la sosirea primăverii.
În unele zone, copiii purtau mărțișorul timp de 12 zile la gât. Iar, ulterior îl legau de ramura unui pom tânăr. Așadar, dacă în acel an pomului îi mergea bine, însemna că și copilului îi va merge bine în viață și va fi sănătos.
În alte situații, mărțișorul era atârnat de ramurile de porumbar sau păducel în momentul înfloririi lor, iar copilul urma să fie alb și curat ca florile acestor plante.
Astăzi, mărțișorul se poartă o perioadă de timp bine determinată. Nu mai este purtat la gât, ci la încheietura mâinii, sau prins în piept, cu gândul că toate dorințele se vor îndeplini.
Superstiții de 1 martie
Mărțișorul este sărbătorit în fiecare an, în prima săptămână a lunii martie. Este celebrat prin oferirea mărțișoarelor, florilor de primăvară, precum și a brățărilor împletite din ață roșie și albă.
La origine, mărțișorul a fost creat ca o amuletă legată cu un șnur împletit din două fire. Un fir alb care simbolizează divinitatea, sănătatea, puritatea sufletească și împlinirea. Firul roșu, care simbolizează dragostea pentru frumusețile eterne ale vieții.
În timpurile vechi, fetele purtau mărțișorul la gât, pentru a nu fi arse de soarele puternic al anotimpului cald. Acestea trebuiau să fredoneze „Cine poartă mărțișoare/ Nu va fi ferit de soare”.
În prezent, tradiția de a lega mărțișorul de creanga unui copac înflorit, după ce a fost purtat întreaga lună martie încă se păstrează. Mărțișorul se poartă atâta timp cât durează zilele Babelor sau până la Florii. Atunci, mărțișorul se scoate și se atârnă de crengile unui copac roditor. Există superstiția conform căreia, dacă pomul are rod bogat, cel care a purtat mărțișorul va avea foarte mult noroc.
Există, superstiția conform căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 martie au loc diverse activități gospodărești. Cu alte cuvinte, femeile nu trebuie să spele, să nu dea cu mătura, ci doar să pregătească bucate pentru această zi.
O altă superstiție face referire la norocul în dragoste. Dacă în unele localități din Transilvania, sătenii agață ața de mărțișor de streașina casei, pentru a alunga deochiul și spiritele rele. În zona Banatului, fetele nemăritate se spală cu zăpadă în ziua de Mărțișor și se crede că în anul acesta își vor găsi sufletul pereche.