Maria Britanie s-a clasat pe locul 2 în marea finală Eurovision.

Milioane de ochii au fost ațintiți, sâmbătă seara, asupra concursului „Eurovision 2022”, unde Ucraina se număra printre favoritele serii.

Așteptările au fost confirmate în cele din urmă, datorită votului oferit de publicul. Sprijinul pentru piesa care a reprezentat Ucraina la „Eurovision 2022”, „Stefania”, o piesă dedicată mamelor, interpretată de Kalush Orchestra, a crescut de la invazia Rusiei în Ucraina, în februarie.

1. Mesajul lui Volodimir Zelenski după marea finală Eurovision 2022

Președintele Uncrainei, Volodimir Zelenski a felicitat Kalush Orchestra pentru marea victorie obținută pentru Ucraina.

„Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa”, a scris el pe Telegram.

Sursa: Social Media

„Vom face tot ce ne stă în putință pentru a găzdui într-o zi participanții și oaspeții Eurovisionului în Mariupolul ucrainean. Liber, pașnic, reconstruit”, a mai adăugat el.

În mod normal, țara care câștigă Eurovisionul trebuie să găzduiască ediția viitoare a concursului internațional.

2. Discurs pentru salvarea Mariupolului

La finalul piesei interpretate în concursul de talie internațională „Eurovision 2022”, trupa Kalush Orchestra a ținut un mic discurs pentru orașul Mariupol și pentru salvarea celor de la uzina siderurgică Azovstal, aflată sub asediul forțelor ruse.

„Vă rugăm să ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutați Azovstal chiar acum!”, a transmis solistul grupului, Oleh Psiuk, în ovațiile publicului de la Torino.

Kalush Orchestra s-a format în 2019. Inițial, din trupă făceau parte fondatorul și rapperul Oleh Psiuk, multi-instrumentistul Ihor Didenciuk și dansatorul Vlad Kurocika. Didenciuk este, de asemenea, membru al trupei electro-folk Go_A, care a mai reprezentat Ucraina la Eurovision.

Sursa: Facebook

În anul 2021, grupul a lansat proiectul secundar Kalush Orchestra, cu trei membri suplimentari. Spre deosebire de trupa principală, Kalush Orchestra prezentă la Eurovision se concentrează pe hip-hop cu motive folclorice și elemente din muzica tradițională ucraineană.

Kalush poartă numele orașului natal al lui Psiuk, Kaluș, din regiunea Ivano-Frankivsk.

După invazia rusă, Vlad Kurocika (MC KylymMen) s-a alăturat forțelor armate și a apărat regiunea din jurul capitalei Kiev.

3. Finala Eurovision 2022

A fost o seară în care emoțiile i-au copleșit pe toți concurenții participanți la „Eurovision 2022”.  Marea Britanie a fost până în până în ultimele momente la conducere, dar apoi, spre final, Ucraina a obținut 430 de puncte din partea publicului, ceea ce condus-o pe primul loc, unde a și rămas.

Finala „Eurovision 2022” a avut loc sâmbătă seară, la ora 22:00. Reprezentanții a 25 de țări au urcat urca pe scena de la Sala Pala Olimpico din Torino, gazda show-ului în acest an.

La votul juriilor naționale, primele trei locuri fiind ocupate de Marea Britanie cu 283, Suedia 258 și Spania 231 de puncte. Însă, votul juriilor a fost răsturnat complet de votul celor din spatele micilor ecrane.
Share.

Sunt o persoană liniștită, sociabilă și ambițioasă. Îmi place ideea de a livra informații necunoscătorilor, ador să ascult poveștile oamenilor și să ofer ajutor atunci când mi se cere.