Chiar dacă optăm pentru a ne confecționa propriile măști acasă, este ideal să optăm pentru un material prielnic pentru o astfel de operațiune. De-a lungul epidemiei în întreagă lume au fost testate mai multe tipuri de materiale.

Un grup de americani însă a ales să testeze nu mai puțîn de 30 de tipuri diferite de materiale, urmărind la ele eficiența în filtrarea microparticulelor de dimensiunea coronavirusului, dar și cât de bine se poate respiră prin ele.

Deși unele materiale pot trece cu brio testul filtrării, dacă omul nu poate respiră bine prin mască ea devine inutilă pentru că o va îndepărta frecvent de pe nas și gură.

Specialiștii au testat  de la țesături de bumbac sau din lână, pânză de cearceaf, cârpe electrostatice, poliester, fețe de pernă, bandane și eșarfe, filtre de cafea până la  tampoane igienice. Materialele au fost testate pentru capacitatea lor de a filtra dimensiuni mari (1 micron, similar dimensiunii virusului Ebola) și particule mici (0,3 microni, dimensiunea virusului variolei).

În mod evident primele care au picat testul au fost eșarfele, pe care însuși Donald Trump le recomandă la începutul epidemiei. Cum era de așteptat pe lângă faptul că acestea nu rămân pe poziții și la cea mai mică mișcare se vor deplasa, nici materialele nu sunt complet impermeabile.

Cea mai indicată ar fi purtarea măștilor fixe, medicale, cu filtru special de particule. În lipsa acestora, vor oferi protecție și măștile medicinale simple.