Reclamă

Noua boală apărută în la nivel global face tot mai multe victime. Tot mai mulți pacienți au ajuns infectați de variola maimuței, iar autoritățile din România se pregătesc pentru posibilitatea de a apărea și aici. 

Mai multe țări din Uniunea Europeană au decis achiziționarea unui vaccin cu privire la eliminarea variolei, după ce s-au anunțat mai multe cazuri. Pentru țara noastră, Ministerul Sănătății, Alexandru Rafila a decis că se vor achiziționa câteva sute de doze de vaccin pentru orice eventualitate. Totodată, autoritățile supraveghează problema care se poate răspândi rapid și se poate crea o nouă pandemie.

„Trebuie să existe o supraveghere serioasă a acestei probleme. O facem! Mai mult, prin mecanism european de coordonare în cazul unor urgențe epidemiologice HERA vom tatona opțiunile pentru a avea o anumită cantitate de vaccin care să fie eventual administrabil contacților unei persoane care este diagnosticată cu această boală. Discutăm de câteva sute de doze, probabil, maximum 1000 care să fie la dispoziția autorităților române. Sunt cantități mici pentru că și numărul de cazuri este mic. Nu este o transmisibilitate similară, de exemplu, cu cea de la coronavirus.”, a spus Alexandru Rafila.

Sursa foto: Social media

Ce simptome are variola maimuței

Virusul ce cauzează această variolă trebuie să stea în incubație între 7 și 14 zile, a anunțat Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA. Primele simptome se aseamănă cu cele de gripă: frisoane, febră, dureri de cap, epuizare fizică, dar și slăbiciune musculară. După câteva zile, apare o erupție de piele, iar acestea sunt dureroase și pline de lichid. De multe ori, sunt înconjurate de cercuri roșii și trec după o perioadă de două sau trei săptămâni.

Ministerul Sănătății a declarat că variola maimuței nu are cale de transmiterea prea ușoară. Pentru a contacta virusul, este nevoie să ai un contact foarte apropiat cu o persoană infectată. Virusul ajunge în organism prin piele, mucoase lezate, ochi, nas, gură, tractul respirator sau fluide corporale. Contactul trebuie sî fie unul prelungit pentru a te putea îmbolnăvi. Până acum s-au depistat 80 de cazuri în toată lumea.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro