Reclamă

Ne aflăm în Postul Paștelui, iar mulți credincioși aleg să fie atenți la alimentația sa, cât și la starea lor spirituală. Reprezentanții bisericii se supun regulilor și chiar apelează la postul negru timp de 40 de zile, până în ziua de 24 aprilie. 

Reprezentanții bisericii, preoții, călugării și măicuțele se află în postul Paștelui, fiind o perioadă propice curățării fizic și spiritual. Aceștia țin cont de mai multe reguli privind postul și apelează la postul negru timp de 40 de zile. Ei mănâncă doar după ora 15:00-16:00 și nu vor avea parte de mese îmbelșugate.

Se vor bucura de mâncare hrănitoare, cât mai naturală, fără alimente procesate sau provenite de la animale. Totodată, acest post negru adaptat poate fi preluat de orice creștin care nu are probleme de sănătate.

„Post negru, cum țin preoții, înseamnă să nu mănânci nimic până la orele 15.00-16.00. Pentru prima masă, foarte bună este mâncărica de cartofi sau ghiveciul de legume, zacusca, fasolea păstăi sau boabe, năutul, lintea, ori ciorbița de legume, salata de roșii, de varză sau de castraveți. Cel care vrea să pună și ulei în mâncare, poate adăuga, depinde cum poate ține fiecare postul. Ca desert, se pot consuma miere, gem, nuci, compot, dulceață. La cină puteți mânca puțină pâine, o ridiche sau un măr, o pară, covrigei, mâncare uscată. Atenție, însă, dacă țineți post negru și mâncați după orele 16.00, nu trebuie să ne îmbuibăm cu ciorbă, cu felul doi, cu un desert, cu miere, covrigi, plus o napolitană de post.”, spune preotul Mirea Vîrtejanu pentru Ego.ro.

Pixabay

Rețeta de post, direct de la preotul Mirea Vârtejanu

Preotul Mirea Vîrtejanu recomandă o mâncare de cartofi de post ușor de făcut. Aceasta se va fierbe puțin și se va mesteca de 35 de ori pentru o digestie cât mai bună. Mâncarea se poate face atât cu ulei, cât și fără, în funcție de preferințe.

Ingrediente

  • 5-6 cartofi mari
  • 2 cepe medii
  • 2 linguri pastă de roșii
  • 2 ardei capia
  • țelină, o felie
  • un morcov
  • mărar și pătrunjel, câte o legătură
  • 2-3 linguri de ulei, depinde cum țineți postul
  • Condimente, după preferință: cimbru, o frunză de dafin, piper și sare, boia de ardei dulce

Mod de preparare

Legumele se spală bine, se curăță și se taie în cubulețe. Se vor pune într-o oală, se adaugă apă cât să le acopere și se fierbe. După 40 de minute se mai pun condimentele, pasta de roșii, pătrunjelul și mărunt, mărunt tocate. Dacă vă doriți să consumați ulei, se vor căli legumele într-o tigaie în ulei, și se pune la fiert. Metoda de preparare este aceeași de mai sus.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro