Ani la rând, condițiile deținuților din România au reprezentat un subiect sensibil. Mereu au fost voci care au criticat sistemul, dar și voci care sunt de părere că persoanele private de libertate trăiesc mai bine în închisori, decât în afara lor. Iar asta pentru că bugetele alocate sunt unele destul de bune.
Nu mai este niciun secret faptul că în România avem închisori cu diverse regimuri, de la deschis, la semi-deschis și închis. La fel cum deținuții sunt repartizați în fiecare dintre acestea în funcție de fapta pe care au săvârșit-o și în funcție de cauzele atenuante sau agravante, surprinzător sau nu, la fel se întâmplă și cu repartiția mâncării.
Prizonierii din România beneficiază de un meniu alcătuit cu mare grijă și responsabilitate de către persoane avizate să facă asta. Atunci când se alcătuiește meniul se ține foarte mult cont de regimul de închisoare, de starea de sănătate a deținuților și, nu în ultimul rând, de religia pe care o au.
Așa cum spune și legea, orice deținut are dreptul la trei mese pe zi, iar acest program este respectat cu sființenie. Mesele sunt alcătuite în așa fel încât să se plieze pe nevoile, dar și pe preferințele deținuților. Deși poate părea greu de crezut, cei care sunt vegetarieni au parte de mese special alcătuite pentru ei.
Deținuții din România, serviți regește
De asemenea, dacă există deținuți cu anumite convingeri religioase care nu le permit să consume anumite alimente, acest fapt este respectat. Alți factori care sunt luați în considerare în acest proces sunt starea de sănătatea a deținuților, dar și dietele pe care aceștia aleg să le urmeze pe perioada executării pedepsei cu care au fost încadrați în închisoare.
Toate normele de igienă din penitenciare sunt respectate și aproape că nu este zi în care un deținut să nu primească, cel puțin, 500 de grame de pâine, la fiecare masă.
Printre alimentele servite de persoanele sănătoase se numără ceai, pâine, salam, telemea, brânză topită, ciorbă de fasole, ghiveci de legume cu carne de porc și piure de cartofi cu chiftele marinate.
Potrivit adevărul.ro, diabeticii au un regim special și sunt serviți cu ceai, pâine, telemea, ou, salam și măr, ciorbă țărănească de vită cu legume, tocană de legume cu carne de porc, pâine și macaroane milaneze.
Musulmanii din spatele gratiilor consumă pâine, crenvurști, telemea, brânză topită, castraveți, ciorbă de fasole, ghiveci de legume cu carne de vită și piure de cartofi cu chiftele marinate.
Potrivit aceleiași surse, deținuții vegetarieni au în meniu pâine, telemea, brânză topită, margarină, castraveți, ciorbă de fasole și ghiveci de legume, piure de cartofi și brânză topită.