Patriarhul Daniel vrea să ia măsuri legate de creșterea alarmantă a numărului de atei din România. Clericul îi îndeamnă pe preoții ortodocși să se implice activ în acest sens.
Patriarhul Daniel vrea să-i întoarcă pe ateii din România la credință
Ultimul recensământ din România care a strâns inclusiv date legate de religie a scos la iveală o realitate dură. Mai exact, se pare că numărul celor care s-au îndepărtat de credință aproape că s-a dublat. Respectiv de la peste 27.000 de atei, România avea în 2011, aproape 60.000 de persoane care nu se află sub conduita vreunei religii. Cu siguranță din 2011 și până în prezent aceste cifre s-au modificat simțitor. Din nefericire, parcă tot mai mulți oameni aleg sa se îndepărteze de rânduielile creștine.
O astfel de realitate îi determină pe reprezentații bisericii să ia atitudine. Patriarhul Daniel a luat decizia de a-i îndruma pe preoții ortodocși să găsească tehnici actuale pastorale. Astfel, oamenii să fie din nou dornici de a cinsti cele sfinte.
Conform datelor oficiale, România este a patra țară din lume în ceea ce privește numărul ortodocșilor. Mai exact, peste 18.750.000 de români sunt botezați în această religie și se țin de rânduielile ei.
Din totalul populație recenzat ultima dată, doar 4,6 % sunt romano-catolici, iar peste 3,3% au religia greco-catolică.
BOR vrea să fie aproape de vârstnicii României
Recent, Sfântul Sinod al BOR a declarat anul 2023 ca fiind omagial al pastorației persoanelor vârstnice. De asemenea, acest an este și comemorativ al imnografilor și al cântăreților bisericești.
Prin acest demers, Biserica Ortodoxă Română are în plan să acorde o grijă sporită bătrânilor, copiilor, dar și persoanelor defavorizate.
„Grija pentru bătrâni, pentru copii și pentru săraci arată gradul de civilizație și profunzimea trăirii creștine a unui popor. Din acest punct de vedere, ne preocupă, în mod deosebit, starea de abandon social și dezinteresul față de bătrâni (părinţi şi bunici), pe care le constatăm, adesea, în societatea de astăzi.”, a explicat Patriarhul Daniel în cadrul întrunirii Sfântului Sinod.
În acest sens, preoții ortodocși sunt îndrumați să pună accent pe grija legată de vârstnici și copii. De asemenea, numărul actelor filantropice ale bisericii în acest context vor fi sporite.