Prima zi de primăvară a fost, în România, și prima zi în care sirenele de pe clădiri s-au auzit din nou.

Autoritățile au decis să testeze din nou aceste sisteme, ca urmare a calamităților și contextului tot mai dificil din Europa. Iată cum poți „descifra” semnalele și ce anunță fiecare.

1 martie a fost și „Miercurea alarmelor”, ziua când sistemele de avertizare din toată țara s-au auzit din nou, după mult timp. Nu a fost vorba de o alertă, ci de o simplă testare, pe care autoritățile au decis să o facă.

Este vorba de testarea care avea loc lunar, în prima miercuri din lună, înainte de pandemie. Înainte, autoritățile făceau aceste teste cu strictețe, însă între timp acest proces a fost întrerupt.

Ceea ce i-a determinat pe aleși să înceapă din nou această testare au fost evenimentele recente, atât de pe plan internațional, cât și național. Cu un război la graniță, dar și sub amenințarea seismelor, cetățenii români au nevoie să știe că sunt în siguranță în țara lor.

Deși cei mai mulți au auzit sirenele și știu că acestea ar putea prevestii o calamitate sau o nenorocire, nu toți știu să le interpreteze. Astfel că în cazul în care alarmele chiar ar fi pornite, într-o situație de criză, nu ar știi cum să reacționeze.

Este important de știut că alarmele nu sună niciodată doar o singură dată, ci de mai multe ori. Iar numărul semnalelor semnifică și tipul de alertă.

Ce înseamnă semnalele sonore produse de sistemele de alertă

Tot ce trebuie românii să facă este să țină minte trei numere simple: 3, 5 și 15.

-Dacă se aude de 3 ori, înseamnă că va urma un atac aerian.

-Dacă sirenele răsună de 5 ori, va urma un dezastru natural.(inundații, uragan, etc.)

– Dacă sirenele răsună de 15 ori, înseamnă că orașul e supus unui atac aerian și trebuie să coborâm în adăposturi. Cele mai multe dintre acestea sunt la subsolul blocurilor, iar în capitală acestea sunt reprezentate și de stațiile de metrou.

Raed Arafat, șeful ISU, a explicat că pentru moment, nu este clar când vor mai fi testate aceste sisteme. El a afirmat însă că există posibilitatea să se revină la testarea lunară, cum era înainte de pandemie.

Așteptăm raportul despre rezultat. Important este să știm dacă toate au funcționat, dacă sunt defecțiuni, dacă sunt probleme, exact acesta este unul din motivele de ce facem aceste testări periodice., a mai afirmat el.