Reclamă

Recunoscută în zilele noastre drept „parenting”, educația copiilor a fost dintotdeauna prioritatea părinților. Indiferent de vremuri, de lipsurile care lăsau urme în viețile generațiilor trecute, copii  trebuiau să beneficieze de o „bună șlefuire”.  Din primii ani de viață, mamele sunt cele care au responsabilitatea directă de a-i oferi copilului dragostea. Aceasta vine în egală măsură cu o serie de reguli. În limbajul parenting-ului acestea poartă denumirea de „limite” și sunt necesare a fi impuse cu blândețe.

Diferența dintre parenting-ul actual și clasicii „7 ani de-acasă”

Cu siguranță generațiile bunicilor, străbunicilor și predecesoarele lor au crescut și educat oameni de calitate, dincolo de lipsurile vremurilor. Inclusiv cei care au acum între 30-40 de ani au trecut prin metoda de educație clasică a „celor 7 ani de-acasă”. În acord cu aceasta, părinții s-au străduit să le ofere copiilor o îndrumare benefică a ceea ce urmau să devină în societate. Nu de puține ori din educație nu lipseau micile dojeneli, sau mai mult, apostrofările clasice însoțite de „palma la fund”. Ei bine,parenting-ul actual vine puternic în societatea de astăzi cu o noi valențe în ceea ce privește creșterea copilului. Acestea pun accent pe tactică de îndrumare blândă a dezvoltării armonioase a celor mici.

Dacă în trecut mamele se bazau pe propriul instinct în îngrijirea copilului, în prezent, părinții au la îndemână diverse „unelte” în acest sens. Cursurile parentale sunt extrem de răspândite și își propun să expună noile viziuni în creșterea copiilor.Printre principiile educației cu blândețe pe care părinții le învață în cadrul acestora sunt:

Validarea emoțiilor copilului

Părinții noștri rezolvau nemulțumirile propriilor copii deseori cu un ton imperativ, regulile actuale de creștere vin cu altă abordare a situației. Celui mic îi vor fi validate toate emoțiile, astfel încât să se simtă important în ochii celor care i-au dat viață.

Comunicarea de la egal la egal

Clasicul „tu ești mic și nu știi”, nu se regăsește în educația cu blândețe. Copilul este încurajat să își expună punctul de vedere chiar dacă acesta este în mod evident, unul lipsit de experiență. Astfel, încrederea în sine va căpăta o fundație stabilă în personalitatea copilului.

Încurajarea copilului spre activitățile care îi aduc cu adevărat bucurie

In educarea cu blândețe, celor mici le sunt încurajate înclinațiile spre anumite activități, în funcție de propriile dorințe fie ele sportive, artistice sau altă natură.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro