Sărbătorile din calendar sunt bifate de două categorii de cruce: crucea roșie și crucea neagră. În timp ce sărbătorile din crucea roșie sunt cunoscute de toată lumea, despre cele marcate de crucea neagră, sunt puțini cei care știu. Zilele din calendarul ortodox care sunt bifate de crucea neagră, sunt de fapt sărbători în care cinstim sfinții pomeniți în acea zi, cu rugăciune.
O diferență regăsită între sărbătorile de cruce roșie și cele de cruce neagră, este că oamenii nu se abat de la muncă în zilele de cruce neagră. Astfel, credincioșii au voie să își facă treburile în gospodărie. Din punct de vedere religios, cele două sărbători notate cu cruci roșii sau negre, sunt total diferite.
Diferența dintre sărbătorile cu cruce roșie și cele cu cruce neagră
Așa cum le găsim în cărțile de cult, diferența dintre cele două sărbători de cruce este dată de bogăția și solemnitatea slujbelor. Astfel, în calendarul ortodox sunt notate sărbători mari, cum ar fi: praznicele împărătești, sărbătorile Maicii Domnului și ale Sfinților mai importanți. Aceste evenimente au cea mai lungă slujbă: Vecernie Mică, Vecernie Mare, Litie, Polieleu, Evanghelie și Doxologie Mare la Utrenie. În calendar, semnul care indică importanța slujbei este crucea roșie desenată în cerc sau paranteze.
În plus, tot în calendarul creștin, avem notate sărbătorile Sfinților cu priveghere și Polieleu. Spre deosebire de cele mari, acestea nu presupun preserbări și postserbări. În calendar, ele sunt marcate cu o cruce roșie sau neagră într-o singură paranteză. Apoi, urmează sărbătorile Sfinților fără priveghere, având doar Polieleu, Evanghelie și Doxologie Mare. Acestea sunt marcate în calendarul ortodox cu o cruce simplă și sunt însoțite de sărbători ale Sfinților de o importanță mai mică.
Care sunt sărbătorile cu cruce neagră din luna aprilie
- 11 aprilie Sf. Ier. Calinic de la Cernica, ep. Râmnicului; Sf. Sfinţit Mc. Antipa; Sf. Cuv. Trifina
- 12 aprilie Sf. Mc. Sava de la Buzău; Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul; Sf. Antuza
- 14 aprilie Sf. Ier. Pahomie de la Gledin, Ep. Romanului; Sf. Martin Mărt., Ep. Romei; Sf. Mc. Tomaida