Mulți oameni se confruntă cu problema mâncatului haotic. Ei bine, aceștia confundă starea de foame în adevăratul sens al cuvântului, cu foamea emoțională. Este o mare diferență între a-ți fi foame, ci doar a mânca pe bază emoțională.
De aceea, trebuie să afli neapărat care sunt principalii factori ai acestei probleme și când îți dai seama că mănânci de fapt pe bază de psihic, ci nu pentru că îți este foame. Iată tot ce trebuie să afli.
1. Ce spun specialiștii despre foamea emoțională
Conform psihologilor, foamea emoțională este atunci când mâncăm nu neapărat pentru că ne este foame, ci atunci când ne plictisim, suntem anxioși, stresați, sau când vrem confort sau alinare. Specialiștii au făcut un exercițiu prin care au pus oamenii să-și imagineze că o pungă de plastic ar fi stomacul lor și că inconștient se folosesc de mâncare pentru a evita sau a respinge o emoție neplăcută sau dureroasă, continuând să mănânce.
Se pare că în spatele acestui gest sunt sentimente de tristețe, de nerăbdare, teamă, singurătate, oboseală, furie sau nefericire. Potrivit specialiștilor, această foame nu poate fi satisfăcută cu mâncare. Asta deoarece mâncarea îți creează doar o senzație de „împlinire” sau satisfacție temporară. În realitate, însă, oamenii cu această problemă au nevoie de sprijin moral și de exercițiu la celelalte tipuri de foame.
@psiholog.alina.dragnea Mancatul emotional #psiholog #terapie #psihoterapeut #5pasidebine #foryoupage #fyp #fypage #foryou #foryoupage #fypシ #psychologist ♬ Epic – Joystock
2. Care sunt diferențele între foamea emoțională și cea fizică
-
Foamea fizică apare treptat, iar cea emoțională apare brusc.
-
În cazul foamei fizice, îți este poftă de o varietate de mâncăruri, pe cânt în situația foamei emoționale, îți este poftă doar de anumite alimente.
-
Atunci când treci prin foame fizică, ai senzație de sațietate și te vei opri din mâncat. În schimb, atunci când treci prin foame emoțională, poți exagera mâncând fără să ai deloc senzația că te saturi.
-
Atunci când ai foame fizică, nu ai sentimente negative că mănânci, însă, în cazul foamei emoționale, vei simți rușine sau sentimente de vinovăție atunci când mănânci.
3. Cum scăpăm de foamea emoțională
Potrivit specialiștilor, pentru a scăpa cât mai repede de foamea emoțională, trebuie să devenim mai conștienți atunci când mâncăm. În plus, lucrând la celelalte tipuri de foame, totul va fi mult mai ușor în eliminarea problemei. Foamea nutrițională, foamea legată de sete, de varietate, de glicemia scăzută sau de stomacul gol, sunt cele 6 tipuri de foame. Toate au o legătură. Dacă reușim să ne ocupăm de 2-3 dintre aceste senzații, va fi mult mai ușor să ne stăpânim foamea emoțională.
De exemplu, dacă vom consuma alimente sănătoase, automat vom scăpa de foamea nutrițională. În cazul în care vom mânca o varietate largă de alimente, atunci și foamea legată de varietate va dispărea. Bând 2 litri de apă pe zi, vom scăpa și de sete. Așadar, foamea emoțională va fi redusă la un nivel extrem de scăzut, deoarece poftele noastre vor scădea.