Reclamă

Proverbele românești sunt cele mai des folosite sub diferite forme sau contexte. Însă, nu toată lumea le știe adevăratul sens. Mulți le interpretează greșit, iar asta nu face decât să inducă în eroare. De aceea, îți vom explica ce înseamnă, de fapt, această zicală și când este corect s-o folosești. 

Pe lista „stufoasă” a proverbelor românești care au devenit cele mai uzuale replici, se numără „Cui pe cui se scoate”. Acest proverb a intrat în limbajul comun al românilor, însă, prea puțini o folosesc corect.

Ce semnificație are proverbul „Cui pe cui se scoate”

Cu siguranță ai auzit pe cineva care folosește această expresie. În mod uzual, aceste cuvinte fac referire la o serie de încurajări comune, pentru a evidenția niște avantaje. Este incorect ca cineva să folosească această zicală în contexte negative, pentru a ironiza sau a scoate la iveală anumite defecte sau minusuri.

De fapt, acest proverb se referă de exemplu la o suferință care o face pe cea de dinainte să se uite. Sau, un alt exemplu este cel pe care-l auzi adesea. Și anume, atunci când ai răcit, cineva îți propune să mănânci o înghețată sau să bei ceva rece. Căci până la urmă, „Cui pe cui se scoate”.

Ce înseamnă, de fapt, expresia „Cui pe cui se scoate”. Mulți o interpretează greșit
pixabay.com

De unde provine expresia „Cui pe cui se scoate”

La propriu, zicala provine din cele mai vechi timpuri, când la construcțiile de lemn se foloseau cuie de lemn fără cap. Pentru a scoate un asemenea cui, se folosea un altul similar care era bătut peste cel vechi. Astfel, înlocuindu-l în cazul în care era rupt sau putrezit.

Dacă vorbim despre sensul expresiei, la figurat, aceasta a fost auzită în mai multe situații. De exemplu, atunci când cineva a băut toata noaptea, iar a doua zi e mahmur. Cineva îi sugerează să mai bea ceva, deoarece „Cui pe cui se scoate”. Tu ce părere ai? Folosești această zicală în mod corect?


Reclamă

Share.

Scopul ei este să profeseze în domeniul presei pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a pune în practică tot ce a învățat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Curiozitatea, pasiunea de a scrie, dorința de a fi de folos, curajul, dispoziția de a fi conectată mereu la actualitate au determinat-o să își aleagă acest drum. Iși dorește să se promoveze, să se reinventeze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro