Vocabularul limbii române cuprinse o mulțime de expresii și proverbe care s-au transmis din generație în generație. Expresia „a deschide cutia Pandorei” a început să se folosească încă din Grecia Antică, după un eveniment important, conform legendelor.
Expresia semnifică o exprimare liberă pe care o poți avea, indiferent că ai putea răni pe cineva sau ar putea duce la reacții negative. Totodată, se referă la curiozitatea unui om cu privire la un subiect care nu-l privește.
Ce înseamnă expresia „a deschide cutia Pandorei”
Conform legendelor, Pandora a fost prima femeie de pe pământ din mitologia greacă. Ea a fost creată de zeii care și-au dorit o ființă perfectă feminină, după ce Zeus a creat bărbatul. În acest fel, zeul meșteșugăritului, Hefaistos i-a forma corpul și fața din pământ, iar ceilalți zei i-au oferit diverse calități.
De la Afrodita a primit frumusețea, de la Atena înțelepciunea, Apollo a înzestrat-o cu talent muzical, iar Hermes cu puterea de convingere. Numele de Afrodita a fost ales înțelept, semnificând „cu toate darurile” în limba greacă
Prometeu și-a creat și el oameni din lut cărora le-a dat viață, Zeus a vrut să se răzbune pentru ceea ce a făcut. Astfel l-a pus pe zeul meșteșugului să creeze o cutie în care să fie puse toate relele, precum cruzimea, aroganța, suferința, lăcomia, suferința și moartea. Hestia a fost singura zeiță care a pus speranța și nu răutatea.
Zeus a luat-o pe Afrodita și i-a oferit-o lui Prometeu alături de cutia ce conținea toate relele. El a refuzat fiindcă a simțit că ceva nu este în regulă. Problema apare la fratele său, Epimeteu, care acceptă, fiind vrăjit de frumusețea femeii. Fiind curioasă, Pandora deschide cutia și toate relele s-au împrăștiat pe tot pământul. Când a văzut acest lucru, a închis capacul, iar în cutie a rămas speranța.
Expresia face referire la curiozitatea oamenilor, care este prea multă, în unele cazuri. Mai mulți specialiști au afirmat că o curiozitate prea mare a persoanelor poate atrage mai multe controverse și duce la evenimente neplăcute, pe care nimeni nu și le-ar dori. În acest fel, ar trebui să ne păstrăm curiozitatea pentru noi și să nu ne băgăm unde nu este pentru noi.