Poate ai mai experimentat asta. Îți faci treburile de zi cu zi, când ceva îți distrage atenția — ți se “zbate” ochiul!
Îl ignori și revii la citirea e-mailurilor. Dar apoi se întâmplă din nou!
Aparent fără motiv, pleoapa continuă cu spasme intermitente pentru tot restul zilei. „Dar care ar putea fi cauza?” acum te întrebi serios. „Este ceva pentru care ar trebui să-mi fac griji?”
1.Ce este “zbaterea” ochiului
Contracția ochilor este contracția involuntară, spontană a mușchilor fini ai pleoapei. De obicei, aceste spasme musculare sunt localizate pe pleoapa inferioară, dar pot apărea în oricare dintre ochi sau ambii. În cele mai multe cazuri, spasmele minore ale ochilor se rezolvă la fel de spontan cum au început și nu sunt asociate cu nicio boală. Cu toate acestea, mișcări minore ale ochilor pot fi greu de tratat. Deoarece există o singură modalitate de a le pune capăt: descoperiți cauza și tratați-o în mod corespunzător.
2.Cauzele convulsiilor ochilor
Majoritatea oamenilor vor dezvolta un anumit tip de convulsii minore a pleoapelor în timpul vieții. Deoarece există o varietate de factori externi care pot explica contracțiile ochilor. În timp ce toți ne simțim obosiți și stresați în anumite momente, corpul nostru se ocupă de asta în moduri diferite. Stresul, oboseala ochilor și consumul de cofeină sau alcool par a fi cele mai comune surse de spasme oculare. Oboseala ochilor sau stresul legat de vedere poate apărea dacă aveți nevoie de ochelari. Sau poate de o schimbare a rețetei sau dacă lucrați constant în fața unui computer. În plus, mulți experți cred că prea multă cofeină sau alcool poate declanșa, de asemenea, crize minore ale ochilor.
Există unele cazuri în care tresărirea ochilor este mai mult decât o supărare temporară. Și este un semn al unei afecțiuni a ochilor, cum ar fi uscarea ochilor. Între timp, blefarita este o inflamație cronică a pleoapei care poate provoca spasme incomode. Există tratamente care pot calma spasmele împreună cu alte simptome. Cum ar fi lacrimi artificiale fără prescripție medicală, comprese calde și reci sau o cremă sau un scrub prescris. Un mic procent de oameni care suferă de zvâcniri oculare pot dezvolta blefarospasm esențial benign. Contracția forțată, involuntară a pleoapei până la punctul în care nu poți deschide ochii.
3.Tratament pentru convulsii ochilor
Dacă simți că ochii încep să zvâcnească, aruncă o privire asupra alegerilor tale recente de viață. Cât dormiți? Te simți stresat sau anxios? Ați petrecut mult timp în fața unui computer? Este important să vă ajustați obiceiurile pentru a opri zvâcnirea. Încercați să vă reduceți sursa de stres, să vă recuperați din urmă somnul și să faceți pauze de pe monitorul computerului pentru a vă odihni ochii. Asigurați-vă că reduceți și consumul de cofeină (scuze, iubitori de cafea).
Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai jos, contactați imediat un oftalmolog. Medicul vă va examina ochii și vă va consulta pentru a determina un curs de rezolvare.
Convulsii care durează mai mult de 72 de ore.
Spasme care implică alți mușchi faciali.
Roșeață, umflare sau scurgere de la un ochi sau o pleoapă superioară căzută.