Atenție însă când folosiți dezinfectante pentru mâini. Spălarea mâinilor cu apă și săpun este cea mai eficientă metodă de a omorî virusurile si bacteriile, dar atunci când nu avem acces la acestea putem folosi si dezinfectanții pe bază de alcool. De reținut că aceste geluri sunt eficiente numai dacă le folosim corect.

”Un astfel de produs de dezinfectat trebuie să aibă, cel puțin, 70% alcool ca să fie eficient. Unele persoane sunt tentate să își facă singure produse de dezinfectat folosind băuturi alcoolice, însă acestea, chiar și cele mai tari au în jur de 40% alcool, ceea ce înseamnă că nu vor distruge virusurile,” a explicat prof. Mark Wilcox, pentru dailymail.

Sfatul microbiologului e să folosiți gel antibacterian de fiecare dată când ați atins o suprafață potențial contaminată, așa cum sunt suprafețele din mijloacele de transport în comun, din magazine sau clanțele ușilor exterioare. Este foarte important, însă să îl folosiți corect.

Greșeala pe care mulți o fac e că nu aplică gel și la nivelul încheieturilor și pe dosul palmelor.

”E important să folosiți suficient gel și să acoperiți întreaga suprafața a mâinilor, inclusiv pe încheieturi, dosul palmelor și între degete,” a precizat prof. Mark Wilcox.

Folosirea produselor dezinfectante pentru mâini, pe bază de alcool, vă protejează de virusuri și bacterii, însă dacă le folosiți frecvent vă vor usca foarte tare pielea, un lucru problematic pentru cei care au eczeme sau dermatită.

Mare atenție însă la ce cumpărati, pentru că unele geluri înlocuiesc alcoolul cu triclosan, care nu este eficient în distrugerea coronavirusului. Altă substanță care distruge coronavirusul este clorul, însă nu e indicat să îl folosești pentru dezinfectarea mâinilor pentru că îți va distruge pielea.