Reclamă

Cardul Național de Sănătate a devenit obligatoriu atunci când mergem la medic,sau în unele cazuri și la farmacie, în anul 2015. Dar ce trebuie să facem atunci când l-am pierdut, ne-a fost furat sau pus și simplu s-a distrus.

Potrivit informațiilor oferite de autorități privitoare la acest subiect, persoana care își pierde cardul poate solicita, în cel mult 15 zile calendaristice de la data furtului, deteriorării sau modificării datelor de identificare, unui card-duplicat în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere.

Cum recuperezi cardul de sănătate dacă i-ai pierdut

Cererea menționată mai sus trebuie depusă la casa judeţeană în evidenţa căreia se află asiguratul. Noul card va ajunge la proprietar i în cel mult 30 de zile.

În tot acest timp, asiguratul va avea la dispoziție o adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate, pe care o primeşte la momentul depunerii cererii. De ce acte ai nevoie pentru a îi recupera.

  • copia actului de identitate, dovada plăţii contravalorii duplicatului cardului şi distribuirii acestuia (în situaţii de pierdere, furt sau deteriorare)
  • copia actului de identitate sau alte acte doveditoare privind modificarea datelor personale, cardul de sănătate emis iniţial, dovada plăţii contravalorii duplicatului cardului şi distribuirii acestuia (pentru modificarea datelor personale)
  • copia actului de identitate, dovada plăţii contravalorii duplicatului cardului şi a distribuirii acestuia (pentru alte situaţii justificate)
  • copia actului de identitate
Toți românii trebuie să știe asta. Ce faci în cazul în care ți-ai pierdut cardul de sănătate
arhivă

Ce este Cardul Național de Sănătate

Cardul Național de Asigurări de Sănătate este un card din plastic cu un cip ce conține un circuit integrat cu microprocesor care asigura accesul pacienților asigurați la servicii medicale și farmaceutice pe teritoriul României și validarea serviciilor medicale efectuate de către furnizorii de servicii medicale și farmaceutice (cabinet de medicină primară, spital, ambulatoriu, laborator, farmacii) pe baza cărora li se vor deconta serviciile medicale efectuate din fondul de asigurări sociale de sănătate, scrie site-ul șhtiu.ro.

 

 


Reclamă

Share.

Jurnalist cu peste 14 ani de experiență în presa online, cât și în cea scrisă. Și-a început cariera la Acasa.ro în 2007, urmând ca un an mai târziu să lucreze la Prosport. Între 2009 și 2012 a făcut parte din echipa de Sport a cotidianului Adevărul. În ultimii trei ani a lucrat CANCAN.RO, Evenimentul Zilei și Jurnalul în departamentul Eveniment, unde a scris pe social, justiție și sănătate. A absolvit Facultatea de Istorie în 2006. Din copilărie și-a dorit să fie jurnalist sportive, avându-l ca exemplu pe Cristian Țopescu.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro