Reclamă

Pe măsură ce vremea se răcește și zilele devin mai scurte, unii oameni observă că au mai puțină energie și nu se simt la fel de pozitivi cum se simt de obicei.

În timp ce aceste sentimente pot fi temporare pentru unii, aproximativ una din trei persoane se luptă în mod constant în lunile de toamnă și iarnă cu un tip de depresie cunoscut sub numele de tulburare afectivă sezonieră (TAS).

1.Simptomele SAD pot varia de la ușoare la severe

Ce este tulburarea afectivă sezonieră. De ce te doboară și cum să o gestionezi
Pixabay

Dispoziție proastă.

Pierderea interesului sau a plăcerii pentru lucrurile de care ți-au plăcut anterior.

Schimbarea apetitului (de obicei mănâncă mai mult decât de obicei).

Schimbarea somnului (de obicei prea mult somn).

Te simți fără valoare.

Cercetătorii nu sunt încă clari cu privire la ce cauzează SAD. Dar este probabil să fie complex și cu mai multe fațete. Unele cercetări sugerează că ar putea fi din cauza unei defecțiuni a hipotalamusului (zona a creierului care reglează procesele biologice. Cum ar fi starea de spirit, somnul și apetitul). Sau producerea prea multă melatonină (un hormon care ne controlează ciclul somn-veghe. Care este produs de glanda pineală a creierului). Unii cercetători susțin că s-ar putea datora și unui ritm circadian perturbat. Procesul natural, intern, care reglează ciclul nostru somn-veghe.

2.Alți factori

Desigur, pot exista și alți factori în joc. De exemplu, unele cercetări au indicat că femeile pot avea mai multe șanse de a experimenta SAD. Deși, din cauza lipsei de cercetare specifică, este incert dacă aceste diferențe de gen există cu adevărat. Și, dacă da, de ce.

Unii oameni observă că simptomele lor încep să se amelioreze. Atunci când anotimpurile încep să se schimbe și se apropie primăvara. Dar asta nu înseamnă că nu există multe lucruri pe care oamenii le pot face în timpul lunilor de iarnă pentru a-i ajuta să facă față simptomelor.

Pentru persoanele cu SAD, principalele tratamente recomandate includ intervenții psihologice (cum ar fi terapiile vorbite). Sau administrarea de medicamente (cum ar fi un antidepresiv). Cercetările arată că terapia cognitiv-comportamentală (care se concentrează pe provocarea gândurilor noastre supărătoare. Și schimbarea comportamentului nostru) este un tratament eficient pentru SAD.

3.Terapie

Într-un studiu, cercetătorii au arătat că terapia cognitiv-comportamentală (CBT) a fost asociată cu o depresie semnificativ mai scăzută atunci când a fost urmată un an mai târziu. În comparație cu terapia cu lumină (un alt tratament folosit uneori pentru SAD. Care implică așezarea în fața sau sub o cutie). Care emite o lumină foarte puternică, în jur de 20-30 de minute sau mai mult zilnic).

Obținerea mai multă lumină naturală în fiecare zi. În loc să stați în casă poate ajuta la îmbunătățirea simptomelor.

Terapia cu lumină este, de asemenea, investigată în prezent ca tratament pentru SAD. Având în vedere că este încă o terapie în curs de dezvoltare, cercetările privind eficacitatea sa ca tratament independent pentru SAD rămân inconsecvente. Dar un studiu a arătat că terapia cu lumină poate fi o modalitate eficientă de a gestiona simptomele SAD atunci când este utilizată în combinație cu antidepresive.

Terapia cu lumină nu este de obicei disponibilă pe NHS (Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit). Așa că, dacă doriți să o încercați, asigurați-vă că alegeți numai un produs aprobat din punct de vedere medical pentru tratamentul SAD. Și urmați instrucțiunile de utilizare sau consultați medicul dumneavoastră de familie.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro