Se întâmplă tuturor la un moment dat sau altul.
Viețile noastre sunt ocupate mergând ici și colo – lucrând, ajutându-i pe alții sau având grijă de familiile noastre. Uneori, suntem prea ocupați și uităm să facem un pas înapoi și să ne odihnim. Atunci poate apărea epuizarea.
Burnout-ul este o formă de epuizare cauzată de senzația constantă de uimire. Este rezultatul stresului emoțional, fizic și mental excesiv și prelungit. În multe cazuri, epuizarea este legată de locul de muncă.
Burnout-ul se întâmplă atunci când ești copleșit, epuizat din punct de vedere emoțional și nu poți ține pasul cu cerințele necontenite ale vieții. Afecțiunea nu este diagnosticată medical. Dar epuizarea îți poate afecta sănătatea fizică și mentală dacă nu o recunoști sau nu o tratezi.
Burnout-ul te împiedică să fii productiv. Îți reduce energia, făcându-te să te simți fără speranță, cinic și plin de resentimente. Efectele burnout-ului vă pot afecta casa, serviciul și viața socială. Epuizarea pe termen lung vă poate face mai vulnerabil la răceli și gripă.
Principalele motive
Încărcături de lucru imposibil de gestionat.
Tratament nedrept la locul de muncă.
Responsabilități de muncă confuze.
Lipsa de comunicare sau sprijin din partea managerilor.
Presiune imensă a termenului limită,
Tipuri de Burnout
Au fost identificate trei tipuri de burnout, fiecare cu cauza proprie:
Burnout la suprasarcină
Acest lucru se întâmplă atunci când muncești din ce în ce mai mult, devenind frenetic în căutarea succesului. Dacă te confrunți cu asta, s-ar putea să fii dispus să-ți riști sănătatea și viața personală pentru a te simți de succes în jobul tău.
Burnout subprovocat
Acest lucru se întâmplă atunci când te simți subapreciat și plictisit în munca ta. Poate că locul tău de muncă nu oferă oportunități de învățare sau nu are loc pentru creștere profesională. Dacă te simți sub-provocat, s-ar putea să te distanțezi de locul tău de muncă, să devii cinic și să eviți responsabilitățile.
Neglijarea Burnout-ului
Acest lucru se întâmplă atunci când te simți neputincios la locul de muncă. Dacă lucrurile nu merg bine, s-ar putea să credeți că sunteți incompetent sau nu vă puteți ține pasul cu responsabilitățile. O astfel de epuizare poate fi strâns legată de sindromul impostorului, un tipar psihologic în care te îndoiești de aptitudinile, talentele sau realizările tale.
Semne de Burnout
Burnout-ul nu are loc imediat. Este un proces gradual care se construiește cu factorii de stres din locul de muncă. Semnele și simptomele pot fi subtile la început. Dar cu cât rămân mai mult neabordate, cu atât pot deveni mai rele, ceea ce poate duce la o defecțiune.
Multe simptome de epuizare pot fi simțite ca niște simptome de stres. Dar există trei moduri de a le diferenția:
Senzație de oboseală sau epuizare.
Fără entuziasm și sentimente de negativitate față de jobul tău.
Incapacitatea de a-ți îndeplini munca.
Burnout-ul poate avea multe simptome. Acesta poate fi adesea confundat cu stresul sau poate escalada în depresie.