Alcoolul este una dintre cele mai comune dependențe cu care se confruntă persoanele din întreaga lume. Numărul celor care devin dependenți de alcool este unul alarmant, iar viețile acestora ajung, de cele mai multe ori, să fie distruse de patima alcoolului. Consumul în cantități reduse nu produce un rău atât de mare, cum este în cazul persoanelor care au creeat deja o dependență.
Cei care se confruntă cu dependența de alcool și încearcă să renunțe la acest viciu se confruntă cu stări deloc plăcute. Sevrajul care apare în urma renunțării la alcool are o gamă destul de largă de manifestări. Despre aceastea a explicat medicul Cristian Paparău, printr-un clip video postat pe rețelele de socializare.
Cum și când apare sevrajul la persoanele care au fost dependente de alcool
Renunțarea la consumul de alcool vine la pachet cu alte stări cu care persoana în cauză se confruntă. Primele simptome apar încă din momentul în care pacientul renunță brusc la consumul de alcool.
Medicul trage un semnal de alarmă și informează gravitatea sevrajului la alcool. O parte dintre pacienții care se confruntă cu sevrajul la alcool pot ajunge și la deces.
,,Simptomele de sevraj la alcool apar atunci când pacientul încetează brusc să mai bea sau își scade rapid consumul de alcool, după o lungă perioadă de dependență.
Sevrajul are o gamă largă de manifestări clinice. De la simple tremurături, până la deliriu tremens. Rata de mortalitate a pacienților care ajung în deliriu tremens este de până la 5%.
Clinic, se poate observa: anxietate, agitație, tremurături, transpirație excesivă, convulsii, halucinații sau alterarea stării de conștiență. Se tratează cu fluide cu electroliți, cu benzodiazepine, anticonvulsivante și vitamine din grupul B.
Așadar, mare atenție! Sevrajul la alcool este o complicație medicală gravă, care adeseori poate produce decesul pacientului”, a explicat medicul Cristian Paparău, în cadrul unui clip video postat pe contul lui de TikTok.