Reclamă

Anual din Deșertul Sahara se ridică milioane de tone de praf care poate ajunge până în America sau în Europa. Vântul puternic face ca praful să ajungă în zone îndepărtate și poate afecta populația într-un mod extrem de grav. 
Chiar deasupra României circulă praful provenit din Sahara, iar populația poate avea probleme fără să-și dea seama. Totodată în Caraibe sau în mai multe părți ale Mexicului s-a remarcat praful saharian. Persoanele care suferă de boli respiratorii cronice, precum astm, bronșită sau emfizem sunt cele mai predispuse la pericol, riscând chiar să facă o criză și să nu mai poată respira.
Populația din Mexic a fost sfătuită să fie precauți. Liderul guvernamental pentru pandemie din Mexic, Hugo Lopez-Gatell a explicat că particulele pot fi respirabile, dar în momentul în care ajung în trahee, pot provoca probleme.

Particulele au o dimensiune între 2,5 și 10 microni, care sunt particule respirabile. Așadar, pot pătrunde prin nas și gură atunci când respiră și rămân în trahee, în bronhii. De asemenea,  ajung chiar și în dimensiuni mai mici de 2,5 până la terminale, bronhiile și alveolele din plămâni.”, a anunțat Hugo Lopez-Gatell.

Pixabay

Ce este recomandat să faci

În momentul în care se anunță praf saharian, trebuie să iei în considerare câteva aspecte de care ar trebui să ții cont. Se recomandă statul în casă pe cât posibil pentru a nu inhala praful și ieșirea doar în caz de nevoie urgentă, purtarea unei măști de protecție este ideală fiindcă acoperă gura și nasul. Totodată, sursele de apă ar trebui acoperite, precum fântânile sau iazurile.

Persoanele cele mai expuse sunt cele cu boli respiratorii cronice, copiii sau femeile însărcinate. Pe lângă masca de protecție, poți apela și la purtarea unei perechi de ochelari pentru protecție.

„Dacă nu purtăm ochelari în mod regulat, putem purta acești ochelari de protecție sau chiar mașini de protecție care oferă protecție ochilor. În plus, la curățarea locuinței, este de preferat să folosiți direct cârpe umede, cârpe sau aspiratoare în locul măturii.”, spune alergologul Joselit Torres.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro