Testul marshmallow este una dintre cele mai faimoase piese de cercetare din domeniul științelor sociale.
Puneți două bezele în fața unui copil, spuneți-i că poate mânca una dacă poate sta 15 minute fără să o mănânce și pe a doua, apoi plecați din cameră. Dacă are suficientă răbdare pentru a-și dubla plata este un indiciu al unei puteri de voință. Care va plăti dividende în continuare, la școală și, în cele din urmă, la serviciu. Trecerea testului este, pentru mulți, un semnal promițător al succesului viitor.
Clasicul test
Dar un nou studiu, publicat săptămâna trecută, a pus la îndoială întregul concept. Cercetătorii – Tyler Watts de la NYU și Greg Duncan și Haonan Quan de la UC Irvine – au reproșat clasicul test bezea. Care a fost dezvoltat de psihologul de la Stanford Walter Mischel în anii 1960. Mischel și colegii săi au administrat testul și apoi au urmărit cum au evoluat copiii mai târziu în viață.
Ei au descris rezultatele într-un studiu din 1990. Care a sugerat că gratificarea întârziată a avut beneficii uriașe. Invlusiv asupra unor măsuri precum scorurile la testele standardizate.
Watts și colegii săi au fost sceptici cu privire la această descoperire. Rezultatele originale s-au bazat pe studii care au inclus mai puțin de 90 de copii. Toți înscriși la o grădiniță din campusul din Stanford. În repunerea experimentului, Watts și colegii săi au ajustat astfel designul experimental în moduri importante. Cercetătorii au folosit un eșantion care a fost mult mai mare. Peste 900 de copii. Și, de asemenea, mai reprezentativ pentru populația generală în ceea ce privește rasa, etnia și părinții, educația.
De asemenea, cercetătorii, atunci când au analizat rezultatele testului lor, au controlat anumiți factori. Cum ar fi venitul gospodăriei unui copil, care ar putea explica capacitatea copiilor de a întârzia satisfacția și succesul lor pe termen lung.
Sprijinul limitat
În cele din urmă, noul studiu găsește un sprijin limitat pentru ideea că posibilitatea de a întârzia satisfacția duce la rezultate mai bune. În schimb, sugerează că capacitatea de a rezista pentru oa doua marshmallow este modelată în mare parte de mediul social și economic al unui copil. Și, la rândul său, că acel fundal, nu capacitatea de a întârzia satisfacția, este ceea ce se află în spatele copiilor de succes.
CITIȚI ȘI : Top 5 moduri eficiente și simple de a-ți învăța copilul să iubească să facă curat
Nu este singurul test
Testul marshmallow nu este singurul studiu experimental care recent nu a reușit să reziste sub un control mai atent. Unii savanți și jurnaliști au ajuns atât de departe încât au sugerat că psihologia se află în mijlocul unei „crize de replicare”. În cazul acestui nou studiu, în special, eșecul de a confirma vechile presupuneri a indicat un adevăr important. Că circumstanțele contează mai mult în modelarea vieții copiilor decât Mischel și colegii săi păreau să aprecieze.
Această nouă lucrare a constatat că printre copiii ale căror mame aveau o diplomă de facultate. Cei care au așteptat o a doua marshmallow nu s-au descurcat mai bine pe termen lung. În ceea ce privește scorurile standardizate la teste și rapoartele mamelor despre comportamentul copiilor lor. Decât cei care au săpat chiar în mod similar, printre copiii ale căror mame nu aveau studii universitare, cei care au așteptat nu s-au descurcat mai bine decât cei care au cedat tentației. Odată cu alți factori precum venitul gospodăriei și mediul de acasă al copilului la vârsta de 3 ani, au fost luate în considerare. Pentru acei copii, autocontrolul singur nu ar putea depăși dezavantajele economice și sociale.
Replicarea testului
Replicarea eșuată a testului marshmallow face mai mult decât să dezminți noțiunea anterioară. Sugerează alte explicații posibile pentru motivul pentru care copiii mai săraci ar fi mai puțin motivați să aștepte a doua marshmallow.
Pentru ei, viața de zi cu zi are mai puține garanții. S-ar putea să fie mâncare în cămară azi. Dar s-ar putea să nu fie mâine. Așa că există riscul care vine odată cu așteptarea. Și chiar dacă părinții lor promit că vor cumpăra mai mult dintr-o anumită mâncare, uneori acea promisiune este încălcată din necesitate financiară.
Între timp, pentru copiii care provin din gospodării conduse de părinți mai bine educați și care câștigă mai mulți bani, este de obicei mai ușor să amâni satisfacția. Experiența tinde să le spună că adulții au resursele și stabilitatea financiară pentru a menține cămara bine aprovizionată. Și chiar dacă acești copii nu întârzie satisfacția, pot avea încredere că totul se va rezolva în cele din urmă.