Dacă ești fanul mâncării condimentate, cu siguranță trebuie să știi asta. De fiecare dată când mănânci ardei iute sau aripioare picante, te gândești că acesta este gustul preparatului respectiv. Ei bine, oamenii de știință au altă părere.
Ce este gustul iute
Oamenii de știință au descoperit faptul că gustul iute nu este de fapt, un gust. În realitate, acest lucru arată faptul că mâncarea este mult prea picantă, iar organismul reacționează. Gustul iute este de fapt, durerea pe care o simte limba atunci când mănânci ceva picant. Răspunsul la acest stimul vine după ce receptorii din piele identifica căldura și încearcă să facă față senzației de arsură.
Specialiștii nu au identificat încă cum identifică creierul senzația de arsură, dar premisa de la care pornesc se referă la faptul că are loc diferențierea stimulilor. Sistemul nervos este cel care răspunde la fiecare stimul, de aceea există o serie de semnale care indică faptul că organismul primește prea multă căldură, așa cum se întâmplă în cazul mâncării picante.
Dacă te-ai plâns măcar o dată în viață de faptul că mâncarea era prea picantă, ei bine, există câteva remedii mult mai eficiente decât apa.
Unul dintre ele este un pahar de lapte sau iaurt. Acest obicei are legătură cu faptul că mâncarea mexicană este picantă. Întotdeauna preparatele de acest fel vin însoțite de un pahar de iaurt. Oamenii de știință au observat că acțiunea substanței care se găsește în ardeiul iute, capsaicina poate fi redusă cu o substanță care se găsește în lapte, caseină.
Un alt remediu mult mai eficient decât apa este să consumi produse ce conțin amidon, precum pâine, orez sau cartofi. Amidonul te va ajuta să nu mai resimți iuțeala mult mai repede decât ar face un pahar cu apă. La fel de indicată este și o linguriță de zahăr pe care trebuie să o ții pe limbă pentru 20-30 de minute.