Reclamă

Știința nu încetează să ne surprindă.

O echipă de oameni de știință de la compania de biotehnologie Colossal, fondată parțial de geneticianul de la Harvard George Church și susținută de investitori precum gemenii Winklevoss și actorul Chris Hemsworth, susțin acum că pot resuscita mamutul lânos. Aducând giganții înapoi în tundra pentru prima dată în 4.000 de ani.

Mamutul nu este singur. Colossal a anunțat, de asemenea, planuri de a revigora tilacinul, un carnivor australian dispărut. Iar alți oameni de știință încearcă să aducă înapoi specii precum porumbelul pasager. O pasăre legendară odată din America de Nord, într-un proces pe care unii îl numesc „de-extincție”.

De-extinția

Pixabay.com

Susținătorii susțin că de-extincția poate restabili speciile pierdute de mult timp în locurile lor de drept și importante în ecosistem. Și poate anula o parte din răul pe care dispariția le-a provocat lumii naturale.

Dar scepticii cu privire la dispariție se întreabă ce fel de animale ar putea crea cu adevărat această tehnologie. Și dacă învierea speciilor ar putea crea noi probleme pentru fauna sălbatică încă în viață a lumii.

„Nu sunt convins că este o idee bună, de-extincția”, spune Tom Gilbert. Un biolog evoluționist la Universitatea din Copenhaga, pentru The Independent.

În Jurassic Park, oamenii de știință au secvențiat ADN-ul dinozaurului adunat de la țânțari morți de mult timp. Folosind acel cod genetic reconstruit pentru a “cloci” un Tyrannosaurus rex.

Există câteva găuri în complot în acea versiune a de-extincțieiz în principal că ADN-ul se descompune destul de repede. Așa că nu mai sunt multe de secvențial din fosile vechi de 65 de milioane de ani.

Cu ceva asemănător unui mamut lânos, totuși, acest concept este oarecum mai puțin exagerat. Din moment ce mamuții au trăit relativ recent – și în nordul rece și înghețat – unele exemplare au fost păstrate. Altele au fost îngropate sub pământ în adâncurile tundrei. Astfel, păstrând părți din ADN-ul speciei intact.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro