În tradiția creștină, Înălțarea Sfintei Cruci este considerată ziua care vestește începutul toamnei. Momentul este unul de importanță maximă, mai ales pentru oamenii de la sate, care trebuie să respecte câteva obiceiuri, pentru a se bucura de prosperitate în următoarele luni. 

Credințe populare de Înălțarea Sfintei Cruci

Se spune că în această zi este bine ca plantele precum busuiocul, menta sau cimbrul trebuie să fie păstrate într-un loc curat, după ce au fost sfințite de preoți. Tradiția spune că aceste plante au proprietăți tămăduitoare.

De asemenea, se spune că în această zi se închid pământurile. Odată cu Înălțarea Sfintei Cruci, reptilele și insectele se ascund.

Ziua Crucii este momentul în care încep să se culeagă viile și să se bată nucii. De altfel, există mai multe superstiții despre care se spune că aduc prosperitatea oamenilor de la sate.

În această zi, preoții sfințesc butoaiele și via. Se spune că acele familii care nu respectă obiceiul nu se vor bucura de o recoltă la fel de bogată și riscă să atragă energiile negative asupra celor dragi.

Ce este complet interzis să faci astăzi, de Înălțarea Sfintei Cruci. Mare atenție!
doxologia.ro

În plus, se spune că strugurii din ultima tufă de vie nu trebuie să fie strânși. Tradiția menționează faptul că fructele sunt un fel de ofrandă pentru păsări și nu este bine să fie culeși, pentru că pot atrage mânia lui Dumnezeu.

Sărbătoarea de astăzi are o dublă semnificație. Mai exact, ambele au în centru importanța Crucii. Una dintre ele se numește Aflarea Sfintei Cruci, fiind vorba de lemnul sfânt pe care a fost hulit Iisus Hristos.

Înălțarea Sfintei Cruci a avut loc în 335, atunci când episcopul Macarie a binecuvântat poporul. De această zi importantă este legată și o legendă, care spune că în momentul în care a fost atinsă o femeie moartă de sfânta cruce, aceasta a revenit la viață, întâmplare care i-a determinat pe mai mulți oameni să urmeze calea lui Dumnezeu.