Paștele este ziua în care creștinii sărbătoresc învierea lui Isus Hristos. Tradițiile de Paște variază de la o țară la alta și pot diferi chiar și în cadrul regiunilor aceleiași țări. 

Cu toate acestea, există câteva tradiții de Paște care sunt sărbătorite în întreaga lume. Duminica Paștelui este ziua în care creștinii sărbătoresc învierea lui Iisus Hristos. Paștele marchează încheierea Postului Mare, care este o perioadă de 40 de zile de rugăciune, penitență și post. Ultima săptămână a Postului Mare, care este săptămâna dinaintea Paștelui, este adesea denumită Săptămâna Mare. În această săptămână, creștinii sărbătoresc Duminica Floriilor , care marchează întoarcerea lui Iisus la Ierusalim. Joia Mare, care este atunci când Isus a ținut ultima sa cină cu ucenicii Săi. În  Vinerea Mare Iisus a fost răstignit

Noaptea Învierii, plină de tradiții

Sursa: Social media

Una dintre cele mai importante tradiții este legată chiar de noaptea Învierii. Se spune că în această seară specială este bine să te îmbraci cu o haină nouă. În popor se spune că acest lucru are un rol purificator, la fel ca apa. Lumânarea pe care o folosiți pentru a „lua” lumina în noapte de Înviere va fi păstrată în casă și aprinsă în caz de necaz .

Pe vremuri, sătenii își aduceau cocoșii la slujba Învierii. Se spunea că primul care va „cânta” va aduce noroc proprietarului său pentru tot restul anului. La finalul slujbei, cocoșii erau  donați săracilor .

Se spune că cei care ciocnesc ouă în această noapte se vor întâlni și pe lumea cealaltă. În cazul în care unul dintre ouă are gălbenuș dublu este semn că persoana care a avut oul se va căsători.

În prima zi de Paște, copiii și adulții deopotrivă își spală fața și mâinile cu apă proaspătă, în care pun un ou roșu și busuioc. Se spune că cei care urmează această tradiție vor fi pentru totdeauna frumoși și sănătoși.