Stai în trafic, întârzii la o întâlnire importantă, urmărind minutele. Hipotalamusul tău, un mic turn de control din creier, decide să trimită comanda: Trimite hormonii de stres!

Acesti hormoni de stres sunt cei care declanseaza răspunsul organismului tau. Inima ta bate puternic, respirația se accelerează, și mușchii sunt gata de acțiune. Acest răspuns a fost conceput pentru a vă proteja corpul în caz de urgență, pregătindu-vă să reacționați rapid. Dar atunci când răspunsul la stres continuă să tragă, zi de zi, ar putea pune sănătatea ta în pericol. Stresul este o reacție fizică și mentală naturală vis-a-vis de experiențele de viață. Toată lumea își exprimă stresul din când în când. Orice, de la responsabilitățile de zi cu zi, cum ar fi locul de muncă și familia, până la evenimente grave de viață, cum ar fi un nou diagnostic, război sau moartea unei persoane dragi, poate declanșa stresul.

Cât de periculos poate să fie

Pixabay.com

Cu toate acestea, în cazul în care stresul nu se oprește din ardere și aceste niveluri de stres continuă mai mult decât este necesar pentru supraviețuire, îți poate dăuna grav. Stresul cronic poate provoca o varietate de simptome și vă poate afecta bunăstarea generală. Simptomele stresului cronic includ:

– iritabilitate
– anxietate
– depresie
– dureri
– insomnie

Sistemul nervos central (SNC) este responsabil de acest lucru. În creier, hipotalamusul devine mingea de rulare, ce pun glandele suprarenale să  elibereze hormonii de stres adrenalina si cortizol. Acești hormoni îți revigorează bătăile inimii și trimit sângele grăbit în zonele care au cea mai mare nevoie de el în caz de urgență, cum ar fi mușchii, inima și alte organe importante.

Când frica percepută dispare, hipotalamusul ar trebui să spună tuturor sistemelor să revină la normal. Dacă SNC nu reușește să revină la normal sau dacă factorul de stres nu dispare, răspunsul va continua. Stresul cronic este, de asemenea, un factor în comportamente. Cum ar fi supraalimentarea sau nu mănâncă suficient, abuzul de alcool sau de droguri, și retragerea socială.

Hormonii de stres afectează sistemul respirator și cardiovascular. În timpul răspunsului la stres, respirați mai repede într-un efort de a distribui rapid sânge în corp corpului. Dacă aveți deja o problemă de respirație, cum ar fi astmul sau emfizemul, stresul poate face să agraveze problema. Stresul este epuizant atât pentru corp, cât și pentru minte. Nu este neobișnuit să-ți pierzi dorința sexuală atunci când ești sub stres constant. Pentru femei, stresul poate afecta ciclul menstrual. Poate duce la perioade neregulate, mai grele sau mai dureroase. Stresul cronic poate amplifica, de asemenea, simptomele fizice ale menopauzei.