Din când în când, mașinile care zburau erau o bază de știință-ficțiune, și totuși ne aflăm în noiembrie 2019 iar convergența de călătorie mult așteptată între automobile și aeronave poate fi în sfârșit pe punctul de a se derula.

Acesta este un moment esențial pentru industria auto, cu noile tehnologii de automatizare și electricitate care amenință să perturbe un model de afaceri vechi de un secol.

Nu este surprinzător, atunci, că unele dintre numele majore din industria auto și-au pus ochii pe noul câmp al mobilității aeriene personale.

Firme precum Porsche, Daimler și Toyota se află în spatele unora dintre cele mai îndrăznețe startup-uri din industria națională eVTOL (decolare verticală și aeronave de aterizare), care își propune să revoluționeze transportul urban pe calea aerului.

Decolare verticală și aterizare

Conform acestei viziuni, ne vom deplasa prin orașe în flote de vehicule aeriene ușoare, electrice, capabile să decoleze și să aterizeze vertical, care pot fi convocate la un clic al unei aplicații.

Aceste vehicule vor fi la fel de omniprezente în peisajul urban, la fel ca echivalentele lor la sol.

Sună îndepărtat? Unele orașe, cum ar fi Dubai, au testat deja conceptul într-un mod limitat. Emiratul elaborează planuri pentru o extragere eVTOL .

Pentru producătorii de automobile, apariția de noi tehnologii de mobilitate este, în același timp, o amenințare – devierea călătoriilor de la activitățile lor principale de transport la sol – și o oportunitate de a se redefini ca furnizori de mobilitate într-un sens mai larg.