Trăim vremuri tulburi în care puțini mai țin cont de ceea ce este sau nu păcat. Mai ales în perioada postului Crăciunului sau al Paștelui, este total interzis conform rânduielii bisericești pentru a încălca aceste reguli.
Este interzis să faci nunți, botezuri sau petreceri
Conform credinței ortodoxe, petrecerile nu se țin în perioadele de post de peste an. Este un păcat major să organizezi un eveniment de acest gen în perioada în care suntem îndemnați să ne jertfim la rândul nostru. Deși postul Crăciunului este unul al bucuriei, cu toate acestea, nu putem petrece în timpul lui. Perioada acestuia durează 40 de zile, astfel că, inclusiv în Ajun de Crăciun este interzis acest lucru.
Fără dans în post
Postul este o aplecare și o recunoștință spre jertfa făcută de Mântuitor pentru păcatele omenirii. Acesta nu este doar trupesc prin abținerea de la anumite alimente ci trebuie să fie și sufletesc. Astfel, este total interzis să dansezi în perioada postului. Cu atât mai puțin a Crăciunului.
Relațiile trupești
Dacă urmezi canoanele bisericii, trebuie să știi că relațiile trupești sau intime sunt interzise în perioada postului. În acest sens, duhovnicii își sfătuiesc enoriașii să evite pe cât posibil un astfel de păcat. Postim trupește pentru a ne curăța de păcatele și a primi cu bucurie sărbătoarea Crăciunului.
Minciuna
Este interzis să minți în perioada postului. De altfel, acest lucru face parte din cele 10 porunci ale creștinului.
Astfel de păcate sunt necesare a fi spovedite. De altfel, este ideal ca în perioada postului este important să respecți aceste rânduieli. Spovedania și Împărtășania sunt rânduielile pe care orice credincios ar trebui să le treacă în lista de priorități.
Bucuria de a primi praznicul Crăciunului va fi cu siguranță percepută diferit dacă ne înfrânăm în perioada postului.
Postul de ține inclusiv în ziua Ajunului Crăciunului, pe 24 Decembrie.