Probabil că bunicii sau chiar părinții noștri își amintesc cu nostalgie de gustul dulciurilor din perioada comunismului. Pe vremea lui Nicolae Ceaușescu nu exista o gamă largă de bunătăți și nici nu îți permiteai să cumperi chiar orice. Ceea ce mulți români mâncau în urmă cu mai bine de trei decenii, astăzi nu se mai găsește pe rafturile magazinelor. Sau, în cazul în care mai există o urmă de produse similare, cu siguranță nu mai au aceeași savoare.
Ce dulciuri mâncau oamenii în perioada comunismului
Crema de zahăr ars
O prăjitură extrem de iubită de copii, însă dificil de realizat. La acea vreme, zahărul și ouăle se dădeau pe cartelă, cu rația, lună de lună. Pentru a face o astfel de prăjitură, ar fi trebuit să consumi toată rația lunară. Tocmai de aceea, crema de zahăr ars era făcută foarte rar.
Ciocolata de casă
Deși era un desert iubit de toată lumea, era gătit la fel de rar precum crema de prăjitură. Motivul fiind, evident, același. Rețeta conținea zahăr și ouă, alimente date pe cartelă. Ingredientul și mai rar de găsit înainte de Revoluție era cacao.
Tort de zahăr ars
Desertul necesita destul de multe ingrediente de pe rație. Gospodinele aveau nevoie de ouă, zahăr, lapte, făină și margarină. Pe lângă aceste aspect, la vremea respectivă, ingredientele se amestecau manual, cu telul. Fapt ce ducea la o preparare mai rară a deserturilor.
@tse.videomaratonCE DULCIURI MÂNCAU ROMĂNI ÎN COMUNISM
Salamul de biscuiți
Aceasta era un desert servit cald, sub formă de ruladă. Salamul de biscuiți era înfășurat în folie alimentară și strâns bine la capete. Era des întâlnit în casele românilor, poate mai des decât salamul mezel.
Printre dulciurile pe care le mâncau oamenii se numără frișca, plăcintele, dropsurile, jeleurile, bombonele, mentosanele, batoanele de ciocolată, gumela, înghețata polar, spiralele, eugeniile, guma de mestecat în formă de țigară, bomboanele cu amandine și ciocolățelele.