Întrevedere importantă luni, 4 septembrie, între președintele Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Erdogan. Cei doi șefi de stat s-au văzut la Soci, unde au discutat despre acordul pentru transportul de cereale, oprit de Rusia în urmă cu jumătate de an.

Ce au discutat Vladimir Putin și Recep Erdogan azi

Președintele turc Recep Erdogan a călătorit la începutul acestei săptămâni la Soci, un oraș situat în partea de vest a Federației Ruse, unde a fost primit de Vladimir Putin. Cei doi lideri de stat, aliați economici, au avut o întrevedere privată, în cadrul căreia au abordat mai multe subiecte.

Erdogan a venit cu gândul să-l convingă pe Putin să reia acordul privind transportul de cereale. Iar la finalul discuțiilor cu omologul său turc, liderul de la Kremlin a vorbit despre acest subiect.

Mai exact, a spus că este de acord să revină la acordul privind cerealele imediat după ridicarea restricțiilor la exportul de produse agricole rusești impuse de Occident. Înainte de război, Rusia și Ucraina erau cei mai mari exportatori de cereale din lume.

Declarațiile lui Putin după întrevederea cu Erdogan

Putin a explicat că Federația Rusă a fost forțată să se retragă din acest acord. După ce produsele sale nu au mai fost primite pe piețele internaționale, în timp ce statele europene au facilitat transportul de cereale ucrainene.

Țările occidentale au blocat și continuă să blocheze punerea în aplicare a acordului de cereale., a declarat continuat Putin.

Încă de la începutul conflictului armat din Ucraina, pornit de Moscova, Turcia și-a prezentat dorința de a acționa ca mediator. Ba chiar a găzduit una dintre rundele de negocieri, de la începutul anului 2022.

Doar că simultan, Ankara s-a sustras de la anumite sancțiuni pe care statele occidentale le-au aplicat Federației Ruse. Turcia și Rusia au continuat să aibă relații economie, iar Erdogan a permis în continuare turiștilor ruși să vină în țara sa.