În ultimii ani, atacurile armate au devenit tot mai dese și din păcate, lasă în urmă multe familii îndoliate și multă durere în sufletele lor.

Billy Jensen, cunoscut pentru cariera sa ca negociator de ostatici și expert în răpiri, a început recent să predea cursuri care să prevină atacurile armate și să îi învețe pe oameni cum să se apere în cazul în care sunt victimele unei astfel de tragedii. Ce sfaturi dă el cursanților?

În primul rând, cel mai important este să fim conștienți de tot ceea ce se află în jurul nostru, în special dacă suntem într-o locație necunoscută. Locul, împrejurimile, oamenii, orice ne-ar putea ajuta să ne orientăm. Cel mai important este să înțelegem că într-o situație de criză, ultimul lucru pe care vrem să îl facem este să fim dezorientați.

Încearcă să îți asculți simțurile. Dacă simți vreun miros neobișnuit, cum ar fi cel de gaz sau de benzină, este recomandat să părăsești spațiul cât mai repede cu putință. Încearcă să nu creezi agitație în jurul tău și să îi îndrumi și pe cei din jurul tău să facă același lucru.

Fii atent la orice persoană care îți pare dubioasă. Fie că sunt îmbrăcați neobișnuit sau că încearcă să își acopere chipul cât mai mult, criminalii transmit în jurul lor o senzație de teamă. Când nu te simți în siguranță în preajma cuiva, alege să pleci.

Dacă situația nu a putut fi prevăzută și inevitabilul s-a produs, pune-te la pământ cât mai repede posibil și mergi târâș către cea mai apropiată ascunzătoare. Odată acoperit, caută o cale de ieșire și încearcă să nu atragi atenția prea mult asupra ta. Dacă îți este imposibil să te deplasezi, rămâi nemișcat până sosesc ajutoare. De obicei, după ce comit o crimă, agresorii caută să plece cât mai repede de la locul faptei.