Sezonul nunților este aproape gata pe acest an, iar doamnele proaspăt căsătorite trebuie să știe că riscă o amendă dacă nu-și schimbă buletinul. Conform legii, dacă au ales să ia numele soțului sau să unească numele de familie cu cel al partenerului, există un termen limită până la care pot depune actele.
Ce amendă riști dacă nu-ți schimbi buletinul după căsătorie
În momentul în care decide să se căsătorească, partenerii au de luat o decizie importantă în ceea ce privește numele pe care vor să-l poarte mai departe.
Conform datinii, româncele de obicei își schimbă numele și îl iau pe cel al soțului. Însă odată cu schimbarea vremurilor, au mai apărut 2 practici: fie cele două nume de familie sunt unite și preluate de unul sau de ambii parteneri, fie numele lor de familie rămân neschimbate.
Cei care trebuie să-și schimbe buletinul după căsătorie trebuie să știe că procedeul nu este deloc dificil. Este exact același care se urmează în cazul schimbării actului de identitate.
În cazul în care amâni să faci această schimbare, conform legii, riști o amendă. Nu este vorba însă de o sumă mare, ci de câțiva zeci de lei. Sancțiunea este cuprinsă între 40 și 80 de lei.
Dar totuși, ca să nu fi nevoit să dai banii, trebuie să știi că ai un termen limită de respectat. Actul de identitate după căsătorie se schimbă la maximum 15 zile după ce a avut loc cununia civilă.
Ce documente sunt necesare pentru schimbarea buletinului după căsătorie
Tot ce trebuie să faci este să te prezinți la Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din localitatea unde ai domiciliul cu următoarele documente:
- cerere pentru eliberarea actului de identitate
- actul de identitate vechi
- certificatul de naștere, original și copie
- certificatul de căsătorie, original și copie
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu
- chitanța care dovedește achitarea taxei
De asemenea, persoanele care își schimbă buletinul trebuie să urmeze același procedeul și în cazul permisului de conducere, care trebuie și el schimbat după căsătorie.