Reclamă

Începând de astăzi ne aflăm în Săptămâna Patimilor. În această perioadă încărcată emoțional, se ține post, dar se vor scoate două alimente. Totodată, se roagă și se merge la biserică, unde se țin slujbe. În această săptămână se rememorează chinurile prin care a trecut Mântuitorul după ce a ajuns pe mâna soldaților din armata romană. Creștinii păstrează mai multe tradiții care s-au transmis din generație în generație și încă se respectă cu sfințenie.

Postul Paștelui a început pe 7 martie și se va încheia pe 23 aprilie, ținând 40 de zile. Este cel mai lung post de peste an și cel mai riguros. Credincioșii respectă cu sfințenie tradițiile și, la final, vor merge la spovedanie și împărtășanie, după această perioadă lungă.

Ce alimente sunt interzise în Săptămâna Patimilor

În Săptămâna Patimilor, mai multe alimente sunt interzise, pe lângă cele care provin de la animale. Oțetul și urzicile  nu se vor consuma în această perioadă, când se rememorează patimile Mântuitorului. Explicația are legătură cu semnificația sărbătorii.

Se spune că în momentul în care Iisus a fost răstignit pe cruce, după ce a fost supus mai multor torturi, a fost bătut cu urzici, care i-au înțepat rănile. După asta, a fost stropit cu oțet pentru a-l face să sufere. În alt moment este când Mântuitorul se afla pe cruce și a cerut apă, a primit tot oțet, în batjocură, de la soldații romani. De aici a pornit tradiția de a se elimina din ultima săptămână a postului. Nici pentru o salată, nu este recomandată folosirea sa.

Colaj Substantial

Pe lângă eliminarea acestor alimente, cei mai mulți creștini aleg să țină post negru în ultima vineri dinaintea Paștelui, denumită și Vinerea Mare. Ortodocșii nu vor mânca și nu vor bea nimic până la asfințitul soarelui, apoi vor merge la slujbă pentru a se spovedi și împărtăși.


Reclamă

Share.

Pasionată de dezvoltare personală, călătorii și citit, ea este atrasă de noutățile și momentele cheie din industria din spațiul public. Andreea face și voluntariat, fiind o persoană implicată în comunitate și în soluționarea problemelor societății căutând să se dezvolte atât pe plan personal, cât si profesional.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro