Începând cu ziua de luni, credincioșii se află în ultima săptămână a postului Crăciunului. Pentru a-i ajuta să treacă cu bine și de aceste zile, Cori Grămescu, un nutriționist, a deschis subiectul alimentelor de post. Multe dintre ele nu sunt foarte sănătoase, iar Cori explică de care trebuie să ne ferim.
Pentru a ne pregăti organismul de mesele groaie de sărbătoare, trebuie să parcurgeți sfaturile oferite de Cori Grămaescu. Acesta este coach de lifestyle și nutriție și a explicat despre alimentele care ar trebui consumate pentru o alimentare corectă în ultima parte a postului
Produsele de post din comerț sunt cele mai dăunătoare sănătății
Conform nutriționistului, aceste preparate nu au ce căuta în alimentația dumneavoastră. Ele se pot înlocui cu alternative mai sănătoase și chiar se pot prepara în casă. Chiar dacă este post, nu trebuie să vă înfometați. Este necesar să consumați în continuare proteine, doar că sub formă vegetală. Acestea pot fi asimilate din mazăre, fasole, soia, dovleac. Alte alternative sunt fasole păstăi, rădăcinoase, spanac, broccoli sau conopidă. De asemenea, pentru a nu face exces de pâine, putem adăuga la mesele principale orez, cereale integrale sau cartof dulce.
„Recomandarea mea este să evităm pe cât posibil produsele ultra-procesate de post cum sunt unele pate-uri de soia, crenvurști de soia, cașcavalul vegetal și alte asemenea. Este de ajuns să citim etichetele acestor produse pentru a vedea că au un aport de aditivi alimentari extrem de mare și că, de fapt, din punct de vedere nutrițional nu aduc niciun avantaj organismului.
Aceste produse de post din comerț se pot înlocui cu succes cu pate-uri de nuci cu linte, hummus, pate de caju cu condimente sau brânză de caju şi nuci, care se prepară foarte uşor acasă”, a explicat Cori Grămescu.
Cum pregătim organismul pentru mesele de Sărbători
Cel mai mare ajutor pentru stomacul nostru în timpul postului sunt fibrele. Astfel, înainte de masa copioasă de Crăciun ar trebui să consumăm legume cu un nivel ridicat de fibre. De asemenea, carnea se adaugă treptat în alimentație după post. Nu este indicat să facem abuz de produse de origine animala în prima zi de Crăciun, pentru a nu destabiliza digestia.
„În ultima săptămână de post este indicat să consumăm morcov, țelină, păstârnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, cartofi dulci, precum şi ardei sau roșii, legume fibroase care ne vor ajuta sistemul digestiv să facă față mai ușor meselor de sărbătoare ce vor urma”, completează Cori Grămescu.