Reclamă

Sărbătoarea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul se celebrează în mod anual pe data de 29 august, constituind ultima mare sărbătoare din anul bisericesc, conform calendarului creștin ortodox.

În cadrul acestei zile, mulți creștini respectă tradiții și superstiții cu scopul de a aduce lucruri bune în viața lor.

Tradiții și Superstiții

O parte importantă din tradițiile zilei de 29 august, cunoscută și ca Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, constă în comemorarea persoanelor decedate.

Creștinii care doresc să atragă abundență în casă și să alunge bolile sunt îndemnați să își aducă aminte de cei care au trecut la cele veșnice și să le ofere pachete cu struguri, pâine și apă pentru sufletele acestora.

De asemenea, potrivit tradiției populare, acele persoane care au păcătuit mult pe parcursul vieții trebuie să țină un post aspru între 29 august și 14 septembrie, perioadă cunoscută sub numele de postul „de la cruce până la cruce”, cu referire la sărbătoarea Înălțarea Sfintei Cruci din ultima zi de post.

În această zi, există și unele restricții legate de alimentație. Este încurajat postul aspru, iar credincioșii sunt sfătuiți să se abțină de la consumarea unor fructe rotunde, care ar omagi capul Sfântului Ioan, și de la fructe și legume roșii, care simbolizează culoarea sângelui vărsat de sfânt.

De asemenea, nu este recomandat consumul de varză, pe motivul că tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul s-ar fi petrecut deasupra unei varze, capul i-a fost tăiat de șapte ori. Consumul de vin este, de asemenea, evitat pe 29 august, deoarece este asociat cu sângele.

Restrictii și Superstiții

Mai multe superstiții sunt legate de această zi. De exemplu, creștinii sunt sfătuiți să evite utilizarea cuțitului, instrumentul cu care a fost ucis sfântul, înlocuindu-l cu ruperea mâncării cu mâna.

Există, de asemenea, convingerea că în această zi, marcată cu cruce roșie în calendar, oamenii nu ar trebui să muncească sau să îndeplinească treburi casnice.

Sunt interzise activitățile care necesită mult efort, cum ar fi tăiatul lemnelor, cusutul sau frământatul aluatului, pe motiv că rugăciunea și postul negru ar trebui să primeze. În fine, nu este recomandabil să se organizeze petreceri în această zi, considerată una de doliu.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro