Un bărbat din Giurgiu și-a pus întreaga familie în pericol, după ce a găsit un „suvenir” exploziv pe câmp. Fără să se gândească la riscuri, a luat proiectilul și s-a dus acasă. Autorităție competente au intervenit de urgență la domiciliul giurgiuveanului.

Bărbatul era pe câmp, în apropierea localității Slobozia, din județul Giurgiu. La un moment dat, el a zărit un obiect care i-a stârnit interesul. Fără să stea pe gânduri, l-a luat în mâini și l-a dus direct acasă, la familia sa. Întreaga întâmplare putea să se transforme însă într-o tragedie.

„Comoara” descoperită de giurgiuvean s-a dovedit a fi, în realitate, un proiectil neexplodat, extrem de periculos. Doar norocul a făcut ca în urma transportului să nu se întâmple un eveniment nefericit.

Mândru de descoperirea sa, bărbatul a dus obiectul exploziv acasă și l-a arătat rudelor sale. Una dintre ele însă și-a dat seama de gravitatea situației și a alertat imediat autoritățile.

La fața locului s-au deplasa în cel mai scurt timp mai multe echipe de intervenție competente. Pirotehnicienii din cadrul ISU Giurgiu au stabilit că este vorba de despre un proiectil exploziv, de calibrul 100 mm.

După ce au văzut despre ce este vorba, specialiștii au ridicat obiectul exploziv și l-au transportat în condiții de siguranță. Aceștia l-au dus la poligonul de specialitate, unde urmează să fie distrus, după cum prevede procedura.

Nu este primul asemenea incident din zonă. Doar luna aceasta, în județul Giurgiu, au fost găsite de localnici mai multe asemenea proiectile. Este vorba de un proiectil exploziv de calibrul 76 mm și un focos fuzant, descoperite în pădurea din localitatea Calugăreni și pe un teren agricol din Stoenești.

Ce trebuie să faci dacă găsești un proiectil neexplodat

Ceea ce a făcut bărbatul din Giurgiu este însă exact opusul a ceea ce recomandă pirotehniștii. În cazul în care o persoană găsește un asemenea obiect exploziv, este recomandat să stea departe de el și în niciun caz să nu îl atingă sau să îl mute.

Este necesar ca autoritățile să fie înștiințate imediat despre locul și detalii despre proiectil. În cel mai scurt timp, pirotehniștii vor veni și vor decide ce să facă cu el, pentru evitarea unei tragedii.