CCR a respins cererea de anulare a alegerilor prezidențiale. Nicușor Dan a preluat în mod oficial funcția de președinte al României. Update

Data actualizării: 23/05/2025

Curtea Constituțională a României a respins, joi dimineață, 22 mai, cererea de anulare a alegerilor prezidențiale depusă de George Simion, liderul AUR. Judecătorii CCR au decis în unanimitate să nu dea curs solicitării, considerând-o neîntemeiată.

Hotărârea a fost luată în cadrul ședinței desfășurate la ora 10:00, după ce sesizarea fusese transmisă marți, 20 mai, înainte de miezul nopții, prin e-mail.

Cererea de anulare a alegerilor prezidențiale, respinsă în unanimitate de CCR


„În şedinţa din data de 22 mai 2025, Curtea Constituţională, în cadrul atribuţiei privind respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României, a luat în dezbatere cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin din data de 18 mai 2025, formulată de domnul George-Nicolae Simion. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins cererea de anulare a alegerilor, ca neîntemeiată”

Contestația formulată de George Simion a fost analizată deși existau nereguli în privința semnăturii. Potrivit CCR, cererea a fost semnată greșit, fiind transmisă cu o semnătură olografă doar în copie, și nu în original sau cu semnătură electronică calificată.

Citește și:

Cu toate acestea, Curtea a decis să judece sesizarea în termenul legal, joi, de la ora 10:00.

CCR a organizat ulterior, de la ora 12:00, ședința solemnă pentru validarea rezultatelor alegerilor prezidențiale și confirmarea mandatului lui Nicușor Dan.

În cadrul ședinței, președintele Curții, Marian Enache, a anunțat validarea rezultatului alegerilor din 18 mai, în urma cărora Nicușor Dan a fost ales cu peste 6 milioane de voturi.

„Vreau să mulțumesc românilor care s-au prezentat în număr mare la vot și în felul ăsta au dat legitimitate noului președinte. Vreau să îi mulțumesc domnului Ilie Bolojan pentru a asigurat stabilitate în perioada de interimat. Voi lupta pentru consolidarea instituțiilor statului și pentru prosperitatea economică a țării și voi fi un partener al mediului de afaceri. Voi fi un garant al libertăților cetățenești”, a declarat Nicușor Dan.

Ilie Bolojan, care a deținut interimatul, a vorbit despre încheierea unui ciclu electoral într-un cadru democratic:

„Am o mulțumire personală că închidem în condiții democratice un ciclu electoral pe care trebuia să-l închidem anul trecut. Aceste alegeri, prin modul corect în care au fost organizate, prin prezența mare la vot, prin diferența de voturi arată capacitatea țării noastre de a organiza alegeri libere și corecte și faptul că suntem un stat democratic, care sigură libertățile cetățenilor. (…) Îi urez mult succes în această onorantă funcție domnului președinte Nicușor Dan și sper să auzim de lucruri bune pentru țara noastră. Dumnezeu să aibă în pază România și pe toți românii, oriunde s-ar afla!”

După ce CCR a respins cererea de anulare, George Simion a reacționat rapid pe rețelele de socializare. Acesta a calificat decizia drept o „lovitură de stat” și a lansat un apel public către susținătorii săi.

„CCR a continuat lovitura de stat! Nu ne rămâne decât să luptăm! Vă chem alături de mine, azi și în următoarele săptămâni”, a scris liderul AUR pe Facebook.

La scurt timp după anunțul CCR, Nicușor Dan a făcut referire la cererea de anulare a alegerilor, catalogând-o ca fiind „complet artificială”.

„Cred că era clar de la început pentru toată lumea că e ceva complet artificial. Nu am văzut-o pe cea scrisă, dar să spui că s-au dat sute de milioane de euro în Moldova… total, total nerezonabil”, a declarat el pentru news.ro.

În sesizarea trimisă CCR, George Simion a adus mai multe acuzații legate de desfășurarea turului doi al alegerilor prezidențiale.

El a susținut că voturile românilor din Republica Moldova ar fi fost cumpărate și că în procesul de vot ar fi fost implicate și persoane decedate. De asemenea, Simion a acuzat intervenții externe, inclusiv din partea Franței și a Republicii Moldova.

„Observatorii internaţionali au văzut ingerinţe, nu doar din partea Republicii Moldova, ci şi din partea statului francez. Reţelele de socializare au fost manipulate şi algoritmii au fost folosiţi în direcţia influenţării cetăţenilor români. Mărturia creatorului Telegram în care spune că guvernul francez a intervenit pentru cenzurarea vocilor noastre în această perioadă este grăitoare şi cer audierea creatorului Telegram înainte ca aceste alegeri să fie declarate valide”, a afirmat liderul AUR.

Alegerile prezidențiale s-au încheiat cu victoria lui Nicușor Dan, care a obținut 53,6% din voturi, în timp ce contracandidatul său, George Simion, a strâns 46,4%.

Conform programului oficial, ceremonia de depunere a jurământului de către președintele ales este programată pentru luni, 26 mai. Acest pas va marca instalarea oficială în funcție a noului șef al statului.

Citește și:
🔹ATENȚIE!
Conținutul publicat pe substantial.ro poate fi preluat doar în limita a 500 de caractere, cu menționarea sursei și link activ. Orice utilizare neautorizată reprezintă o încălcare a Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și va fi sancționată conform legislației în vigoare. 🚨